Dostupni linkovi

Ekskurzija Vlade Srbije u Nišu, ministri spavaju u kasarni


Aleksandar Vučić je najavio da će i on i članovi njegovog kabineta spavati u vojnoj kasarni da ne bi, kako je rekao, trošili novac na hotele.
Aleksandar Vučić je najavio da će i on i članovi njegovog kabineta spavati u vojnoj kasarni da ne bi, kako je rekao, trošili novac na hotele.

Otvaranje srpsko-albanskog poslovnog foruma u Nišu, susreti sa gradonačelnicima, obilazak opština na jugu zemlje, poseta fakultetima, spavanje u kasarni – ovako će ukratko od četvrtka izgledati nedelju dana u životu premijera i članova Vlade Srbije.

Najavljeni sedmodnevni boravak vlade je tek jedna od tema za razgovore među prodavcima i kupcima na niškoj pijaci automobila koja se nalazi tik uz kasarnu "Knjaz Mihajlo", gde će premijer i ministri biti smešteni.

Hoće li od privremenog preseljenja narod imati korist i da li je spavanje u kasarni samo predstava za javnost, mišljenja su jasna – ali različita.

"Brate, ja sam i za njega (Vučića) i za Nikolića oduvek. Nadamo se da će pomogne, e sad, kol'ko...", kaže prodavac Živan Lazić.

Samo nekoliko metara dalje, za drugom tezgom prodaje Ivan.

"To što će da kaže nekom da će da pomogne i da dâ neko obećanje, daje narodu neku želju da želi da razgovara sa njima, ali u neku realizaciju čisto sumnjam", navodi Ivan.

Da će se Vlada privremeno, na nedelju dana, preseliti u Niš premijer Aleksandar Vučić je najavio još maja ove godine, kada je precizirao da će i on i članovi njegovog kabineta spavati u vojnoj kasarni da ne bi, kako je rekao, trošili novac na hotele.

Mišljenja su podeljena i oko toga što će premijer sa ministrima spavati u grupnim spavaonama i koristiti zajedničko kupatilo.

"Mislim da je malo preterano to što spavaju u kasarani. Nema potrebe da to radi. Ako hoće da bude sa narodom, neka izađe na ulicu i neka ga ljudi slobodno pitaju šta hoće", kaže Ivan.

Dugogodišnji novinar i urednik lokalnog internet portala "Građanin" Marko Smiljković ekskurziju premijera i Vlade vidi kao "možda korisnu", ali zamisao oko spavanja u kasarni, naziva "performansom".

Niška pijaca nalazi se tik uz kasarnu "Knjaz Mihajlo"
Niška pijaca nalazi se tik uz kasarnu "Knjaz Mihajlo"


Ideja višednevne posete jugu i spavanja u vojnom objektu je po mišljenju Danijela Dašića iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju najvećim delom proizvod marketinške procene.

"Isti bi bio efekat da dođe na jedan dan, da se prošeta, porazgovara sa ljudima, sa gradskim rukovodstvom i da se vrati nazad", navodi Dašić.

I pored toga što hvali ideju da se Vlada približi građanima, Dašić zaključuje da je stvar postavljena naopako.

"Možda je bolje rešenje postaviti bolje i kvalitetnije ljude, raditi na kvalitetnom kadru koji upravlja projektima nego trošiti vreme čoveka čije je vreme naskuplje u ovoj zemlji jer bi trebalo da se brine o mnogo interesa države", ocenjuje Dašić.

Prema informacijama iz Vlade, premijer će tokom svog boravka obići pojedine gradove i opštine, sastati se sa brojnim lokalnim funkcionerima, a celo "gostovanje" otpočeće u petak susretom sa albanskim premijerom Edijem Ramom i otvaranjem srpsko-albanskog poslovnog foruma koji organizuje Privredna komora Srbije.

I pored ranijih najava da će premijer razgovarati sa građanima koji se za to unapred prijave, takve aktivnosti u zvaničnoj agendi zasada nema, a na sajtu Vlade, u delu gde bi građani trebalo da se prijavljuju, poslednja informacija je još od početka jula.

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG