Dostupni linkovi

RSE saznaje: Vlade Srbije i Albanije zajedno u Nišu


Zastave Albanije, Srbije i EU, ilustrativna fotografija
Zastave Albanije, Srbije i EU, ilustrativna fotografija

Zajednička sednica vlada Srbije i Albanije, uz prisustvo političkih predstavnika kosovskih Albanaca, biće održana za mesec dana u Nišu, saznaje RSE iz izvora bliskih vlasti u Beogradu.

Detalji sastanka još nisu utanačeni, ali za sada se pretpostavlja da na njemu verovatno neće učestovati predsednik Kosova Hašim Tači ili kosovski premijer Isa Mustafa, već neki nižerangirani kosovski politički predstavnici.

Delegaciju Albanije predvodiće predsednik vlade Edi Rama.

Susret u Nišu, koji je trenutno u fazi planiranja, inicirao je Beograd, a njegov koncept je da to ne bude samo dijalog država Albanije i Srbije, već i dijalog o odnosima Srba i Albanaca u regionu. Zbog toga će biti pozvani i politički predstavnici Albanaca sa Kosova.

Na ovom sastanku, kako je za RSE nezvanično rečeno iz izvora bliskih Vladi Srbije, učestvovaće srpski i albanski privrednici iz regiona, a ceo spisak svih učesnika, uključujući političke predstavnike sa Kosova, još nije definisan.

Sastanak u Nišu biće održan povodom saradnje na razvoju infrastukture, koja uključuje i zajedničku izgradnju autoputa Niš -Tirana, a koja podrazumeva niz projekata u regionu.

Jedna od glavnih tema ovog susreta je i jačanje privredne saradnje, a govoriće se i o odnosima Srba i Albanaca u regionu, rečeno je za RSE.

Edi Rama i Aleksandar Vučić u Beogradu 2014. godine
Edi Rama i Aleksandar Vučić u Beogradu 2014. godine

Tokom posete Džozefa Bajdena Beogradu, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je američkog potpredsednika informisao “da ćemo mi već za nekih mesec dana ovde ugostiti Edija Ramu, da ćemo ugostiti i neke od albanskih predstavnika sa Kosova i Metohije, da ćemo ugostiti mnoge ljude na biznis forumima, na sastancima.”

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, rekao je za RSE da ne bi trebalo isključiti dolazak premijera ili predsednika Kosova, i dodao bi da taj susret mogao da znači veliki iskorak za region.

„To je zapravo direktna posledica činjenice da se autoput Niš-Priština-Tirana finansira u okviru Berlinskog procesa i da je Kosovo punopravni član ’Balkan šestorke’. Ako pogledamo istoriju dolazaka, ovo je verovatno najviši nivo sa kosovske strane koji dolazi u Srbiju. Do sada premijer ili predsednik nisu dolazili. Nadam se da će to biti početak saradnje i na najvišem nivou.”

Goran Bogdanović, bivši ministar Srbije za Kosovo i Metohiju, smatra da je sada nerealno očekivati dolazak Tačija i Mustafe u Srbiju, ali veruje da susreti, kao što je najavljeni u Nišu, mogu da donesu mnogo dobrog.

Goran Bogdanović
Goran Bogdanović

„Veliki sam pobornik razgovora između Srba i Albanaca, u ekonomskom, političkom i svakom drugom smislu. Dosta nam je sukoba i prazne retorike. Kao Srbin koji živi na Kosovu, iskreno bih voleo da dođe do dijaloga. Što se više razgovara i približavaju stavovi nama Srbima je dole sigurnije i bezbednije. Očekujemo neki boljitak, pre svega u ekonomskom smislu.“

Dragan Đukanović, iz Evropskog pokreta u Srbiji, kaže da je ekonomska saradnja sve važnija za odnose u regionu.

„U tom smislu i vidim ove najave dolaska ljudi koji su zapravo predstavnici vlasti u Prištini. Upravo je tema regionalne infrastukture i dodatnog ekonomskog povezivanja jedna od krucijalnih u Berlinskom procesu, koji se od 2014. vodi pod pokroviteljstvom Nemačke. Dakle, to je već nešto što je komplementarno sa onim što se dešava na nivou regionalne saradnje.“

Svakako, zaključuje Dragan Đukanović, češći srpsko-albanski sastanci su u obostranu korist.

„Jer jednostavno život ide dalje. On nameće te svakodnevne teme, u kojima je ekonomija jedna od ključnih. To su teme od kojih se živi.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG