Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SDA traži poništavanje izbora u Srebrenici


Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Stranka demokratske akcije (SDA) nakon današnjeg kolegija zatražila je poništavanje izbora u Srebrenici zbog grubog narušavanja integriteta izbornog procesa u ovoj općini.

Kolegij SDA na danas održanoj sjednici analizirao je rezultate proteklih lokalnih izbora i konstatovao da je SDA potvrdila poziciju najjače bh. političke stranke osvojivši, prema do sada prebrojanim glasovima, preko 300.000 glasova i povećavši broj vijećnika u FBiH za najmanje 50.

"U koaliciji sa SBB-om osvojene su 33 načelničke pozicije, a ista koalicija je ostvarila značajan rezultat u entitetu RS povećavši dosadašnji broj odborničkih mjesta", stoji u saopćenju za javnost.

Kolegij SDA traži da se ponište izbori u Srebrenici, jer je grubo narušen integritet izbornog procesa upadom pripadnika MUP-a RS dana 4.10.2016.godine u zgradu Općine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal.

"Time su prekršene odredbe člana 2.13 i 5.27 Izbornog zakona BiH kojima su propisane isključive nadležnosti Općinske izborne komisije u čuvanju izbornog materijala, utvrđivanju i objedinjavanju zbirnih rezultata, te dostavljanju izbornog materijala Centralnoj izbornoj komisiji. Ovakvo protivzakonito stanje trajalo je do 5.10.2016.godine i u tom periodu Općinska izborna komisija nije mogla vršiti svoje nadležnosti čime je narušen integritet i legalitet lokalnih izbora u Srebrenici", navode iz SDA.

Kolegij SDA je razmatrao i pitanje lokalnih izbora u Stocu.

Zahtijevaju od Centralne izborne komisije da donese odluku o poništenju izbora na redovnim biračkim mjestima i zakaže nove izbore u zakonom propisanom roku, tj. u roku od 14 dana od dana pravosnažnosti odluke. Izbornoj komisiji su poznate sve činjenice vezane za izborni proces u Stocu, tako da se ova odluka mogla donijeti već na današnjoj sjednici CIK-a.

"Upozoravamo članove CIK-a da ovo pitanje ne politiziraju, već da postupaju isključivo u skladu s zakonom. Neizvršavanje zakona može predstavljati i zloupotrebu službenog položaja. Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg treba dalje čekati", navodi se u saopćenju.

XS
SM
MD
LG