Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ban Ki Mun traži odgovornost zbog sukoba u Jemenu


Ban Ki-Mun, generalni sekretar UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban ki Mun traži pozivanje na odgovornost onih koji su krivi za, kako je rekao, "užasano vođenje" sukoba u Jemenu, nakon sumnji sa su vazdušne snage Saudijske Arabije u zračnom udaru za vikend ubile više od 140 Jemenaca.

"Vazdušni udari koje izvodi kolicija koju predvodi Saudijska Arabija već su uzrokovali užasne pokolje, te uništili veliki dio medicinskih ustanova i vitalnu civilnu infrastrukturu u Jemenu" rekao je Ban novinarima u ponedjeljak.

"Mora postojati pozivanje na odgovornost zbog užasnog načina vođenja cijelog ovog rata" poručio je prvi čovjek UN.

Demonstracije ispred kancelarije UN u Sani, protiv Saudijske koalicije, 9. oktobra 2016.
Demonstracije ispred kancelarije UN u Sani, protiv Saudijske koalicije, 9. oktobra 2016.

U vazdušnom udaru izvedenom u subotu, 8. oktobra, na sahrani jednog od visokih zvaničnika Jemena ubjeno je 140 ljudi, među niima i sin gradonačelnika, a mnogi od desetina ranjenih u tom napadu ostali su bez udova.

Šef UN agencije za ljudska prava, Zeid Rad al Husein, optužio je Savjet za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi, koji broji 47 članica, uključujući i Saudijsku Arabiju, da ne čine dovoljno po pitanju "prakse nekažnjavanja" u ovom ratom razorenoj zemlji.

Al Husein je ponovio svoj zahtjev da se sprovede nezavisna istraga o kršenju ljudskih prava i drugom nasiilju u Jemenu.

Komesar UN za ljudska prava, Zeid Rad al Husein traži istragu o zločinima u Jemenu
Komesar UN za ljudska prava, Zeid Rad al Husein traži istragu o zločinima u Jemenu

Od kada je kolicija pod vođstvom Saudijske Arabije, započela vazdušne udare na šiitske pobunjenike Hute, u martu 2015., najmanje 4.125 civila ubijeno je u Jemenu, rekao je Zeid Rad al Husein, visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG