Dostupni linkovi

Putin i Erdogan potpisali ugovor za izgradnju Turskog toka


Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan na 23. Svjetskom energetskom kongresu u Istanbul, 10. oktobra 2016.
Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan na 23. Svjetskom energetskom kongresu u Istanbul, 10. oktobra 2016.

Rusija i Turska potpisali su sporazum za izgradnju gasovoda iz Rusije, projekat suspendovan zbog tenzija između dvije zemlje u novembru prošle godine.

Turski tok će dovoditi ruski priprodni gas u Evropu preko južne rute zaobilazeći Ukrajinu.

Prethodno su predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Recep Tayip Erdogan podržali izgradnju gasovoda Turski tok na Svjetskom energetskom samitu u Istanbulu, gdje i došlo do dogovora koji je finalizovan potpisivanjem ugovora.

U odvojenim obraćanjima na Svjetskom energetskom kongresu u Istanbulu, Putin i Erdogan su rekli da njihove zemlje žele nastavak razvoja projekta Turski tok koji bi ruski gas prebacivao u zemlje Evropske unije preko Turske.

"Obezbeđivali smo energiju za EU prethodnih 50 godina. Sada radimo na drugom projektu. Razgovaramo o Turskom toku s Erdoganom i drugim našim partnerima", rekao je Putin.

Erdogan je rekao da Turska pozitivno gleda na gasovod iz Rusije.

Turska i Rusija rade na normalizaciji odnosa koji su zategnuti prošle godine kada je Turska oborila ruski vojni avion blizu granice sa Sirijom. Rusija je uvela niz ekonomskih sankcija Turskoj, ali su odnosi poboljšani pošto se Erdogan izvinio u junu.

Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan prilikom sastanka u Istanbulu, 10. oktobra 2016.
Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan prilikom sastanka u Istanbulu, 10. oktobra 2016.

Moskva i Ankara, međutim, i dalje drugačije gledaju na Siriju. Rusija podržava sirijskog predsjednika Bašara Asada, dok Turska traži njegovu smjenu i pomaže pobunjeničke snage.

Putin i Erdogan sastali su u Istanbulu na marginama energetskog skupa i razgovarali o ekonomskoj saradnji i Siriji.

Kada je rijč o Siriji, Putin je rekao da su se dvojica lidera dogovorili oko potrebe da se isporuči humanitarna pomoć opkoljnom sirijskom gradu Alepu, koji napdaju snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada uz podršku Rusije.

Putin je takođe rekao i da je Rusija spremna da smanji proizvodnju nafte i podrži incijativu OPEK-a (Organizacija zemlja proizvođača nafte) za redukovanje proivodnje u cilju povećanja cijena nafte.

XS
SM
MD
LG