Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Njemačka: Uhapšen osumnjičeni za terorizam, pomogli Sirijci


Potraga njemačke policije za Džaberom Albakrom

Tri Sirijca u Njemačkoj prepoznala su osumnjičenog za terorizam sa potjernice njemačke policije Džabera Albakra (22), vezali su ga u svom stanu i pozvali policiju rano izjutra, okončavši tako skoro dvodnevnu potragu za njim, saopštile su vlasti.

Albakr koji je dobio azil u Njemačkoj osumnjičen je za pripremanje bombaškog napada u toj zemlji sa velikom količinom eksploziva. Njega je motivisala "Islamska država" (IDIL) i vjerovatno je povezan sa tom grupom , saopštila je policija i tužilaštvo.

Albakr je uhapšen ubrzo nakon ponoći u istočnom gradu Lajpcigu, koji se nalazi na 50 kliometara od Cheminica, grada iz kojeg je uspio pobjeći vlastima, nakon što je u njegovom stanu pronađen eksploziv.

On je u Lajpcigu prišao svojim zemljacima iz Sirije na glavnoj željezničkoj stanici i pitao ih mogu li ga primiti, i oni su pristali.

Kako je rekao šef policije Saksonije, tri Sirijca su ga prepoznala sa potjernice koja je među ostalim distribuirana i online.

Dvojica su ga vezala i držala dok je treći Sirijac pozvao policiju.

Šef policije u Saksoniji Joeg Michaelis rekao je novinarima u Drezdenu da je 22-godišnji Džaber Albakr od septembra bio pod pažnjom domaće obavještajne službe, uz "nagovještaje" da možda planira nešto.

On je rekao da u ovoj fazi istrage "ponašanje i potezi osumnjičenog trenutno ukazuju na kontekst 'Islamske države'".

Albakr je stigao u Nemačku 2015. godine kao izbjeglica i odobren mu je azil.

Njemačke vlasti su za 22-godišnjim Albakrom bile pokrenule opsežnu akciju potrage i pojačale kontrole u zemlji za vikend.

Policija je u stanu u kojem je boravio osumnjičeni u subotu pronašla značajne količine eksploziva.

XS
SM
MD
LG