Dostupni linkovi

'Proruska opozicija' protiv 'američke politike' u Crnoj Gori


Funkcioneri Demokratskog fronta ispred Ambasade Sjedinjenih Država u Podgorici zatražili objavljivanje transkripata razgovora zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojta Brajana Jia.
Funkcioneri Demokratskog fronta ispred Ambasade Sjedinjenih Država u Podgorici zatražili objavljivanje transkripata razgovora zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojta Brajana Jia.

Sa visokog nivoa administracije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su odbačene tvrdnje opozicionog Demokratskog fronta (DF), da se diplomate te zemlje miješaju u unutrašnju politiku Crne Gore. Konkretne optužbe Demokratskog fronta, kojeg je dio javnosti označio kao prorusku opoziciju, odnose se na tezu – da će SAD navodno uticati u postizbornom periodu na formiranje buduće Vlade Crne Gore.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojt Brajan Ji je odbacio tvrdnje da se SAD miješaju u formiranje Vlade u Crnoj Gori.

"Nemamo namjeru ni na koji način da se miješamo u formiranje sadašnje ili postizborne Vlade", saopštio je u intervjuu dnevnom listu "Dan", Hojt Brajan Ji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja.

Hojt Ji je prethodnih dana boravio u Crnoj Gori gdje se sastao sa predstavnicima vlasti i dijela opozicije sa kojima je razgovarao o aktuelnim političkim temama i izazovima koji čekaju Crnu Goru u budućem periodu.

Hojt Ji je rekao da su vrata Sjedinjenih Država otvorena za sve stranke koje žele dijalog i saradnju zasnovanu na vrijednostima: demokratije, vladavine zakona, lične slobode, poštovanje nezavisnosti sudstva i medija, i evroatlantske budućnosti.

On je istakao da je jedan od najboljih načina da se osiguraju slobodni i fer izbori da građani iskoriste svoje demokratsko pravo da glasaju, da učestvuju masovno na glasanju.

Hojt Brajan Ji: Vrata SAD-a su otvorena za sve stranke koje žele dijalog
Hojt Brajan Ji: Vrata SAD-a su otvorena za sve stranke koje žele dijalog


"I ako bilo koji građanin vidi nešto neprikladno ili sumnjivo, treba to da prijavi nadležnim organima, bilo da je to Državna izborna komisija ili ODIHR posmatračka misija (Office for Democratic Institutions and Human Rights)", kazao je Hojt Ji u intervjuu za Dan.

Komentarišući navode dijela opozicije da se ambasada SAD-a miješa u unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori, Hojt Ji je kazao da je obaveza onoga ko iznosi optužbe da obezbijedi činjenice i dokaze da potkrijepi takve tvrdnje.

Funkcioneri Demokratskog fronta nisu bili zadovoljni ovim odgovorom američkog zvaničnika, pa su pred ambasadom SAD-a u Podgorici zatražili objavljivanje transkripata razgovora Hojt Jia sa predstavnicima opozicionih stranaka.

"Ako je bilo razgovora o postizbornim koalicijama, o formiranju Vlade, o predstojećim parlamentarnim izborima, mi smatramo da je to miješanje Vlade jedne strane države u unutrašnje političke procese i sjutra u formiranje Vlade. Zbog toga smatramo da bi bilo najbolje i najkorektnije, u skladu sa demokratskim principima koji važe u SAD, da se takvi razgovori objave i transkripti takvih razgovora budu dostupni nama i biračima", poručio je Nebojša Medojević, jedan od lidera DF-a.

Nebojša Medojević: Najkorektnije bi bilo da se takvi razgovori objave
Nebojša Medojević: Najkorektnije bi bilo da se takvi razgovori objave


Podsjetimo opozicioni Demokratski front vodi kampanju protiv drugih opozicionih stranaka tvrdeći da ambasada Sjedinjenih Američkih Država i drugih NATO ambasada prave, navodno, postizbornu kalkulaciju o formiranju vlasti u kojoj će biti Demokratska partija socijalista (DPS) i dio opozicije.

Demokratski front je optuživao ranije američku i druge ambasade da su, navodno, radile na formiranju prelazne Vlade ili Vlade izbornog povjerenja.

Tokom aktuelne kampanje Demokratski front optužuje koaliciju "Ključ" da je u dosluhu sa Američkom ambasadom i da su, navodno, prihvatili plan o postizbornoj koaliciji sa DPS.

"Moramo poslati poruku ljudima u opoziciji koji su već jednom poklekli na pritiske ljudi iz Američke ambasade i ambasada NATO država da ne pristanu, da ne dozvole da budu ucjenjeni i da ponovo ne pođu sa Milom Đukanovićem jer su im vrata Vlade Demokratskog fronta širom otvorena", kazao je sa jednog od posljednjih promotivnih skupova Andrija Mandić, nosilac liste Demokratskog fronta.

Iz koalicije "Ključ" najoštrije odbacuju navode Demokratskog fronta da bilo koja ambasada utiče na njihovo političko djelovanje.

Funkiconer koalicije "Ključ" Neđeljko Rudović takve izjave naziva izmišljotinama kojima dio opozicije pomaže vladajućoj partiji.

"Takvim izmišljotinama Demokratski front očigledno ide na ruku DPS-u. To je jedna destruktivna politika kojoj se ne vidi kraj", ocjenjuje Rudović.

Inače, već duže vrijeme i na adresu Demokratskog fronta stižu optužbe, kako od političkih konkurenata tako i od dijela medija, da ih finansira Rusija. Demokratski front je negirao ove navode, a crnogorske institucije se nisu izjašnjavale.

U Crnoj Gori je zakonom zabranjeno bilo kakvo finansiranje političkih partija iz inostranstva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG