Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izbor za generalnog sekretara UN ulazi u finalnu fazu


Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku

Članice Saveta bezbednosti UN danas će šesti put neformalno glasati o kandidatima za novog generalnog sekretara UN, ali će se prvi put znati kako glasaju stalne članice s pravom veta.

Dosad su se sve članice izjašnjavale sa "ohrabruje", "ne ohrabruje" ili "uzdržan", a danas će stalne članice Saveta bezbednosti UN glasati na listićima u boji, pa će odmah biti jasno ko od kandidata može da očekuje veto.

Dosada u trci za novog generalnog sekretara UN vodi bivši portugalski premijer i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš, za kojim sledi bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, pa ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Prvi čovek svetske organizacije, po pravilu geografske rotacije koje je do sada uvek poštovano, trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja. Veruje se i da bi prednost pri izboru trebalo da ima žena jer su na čelu UN od njihovog osnivanja do sada bili isključivo muškarci, ali je najvažniji uslov da kandidat bude prihvatljiv za stalne članice sa pravom veta.

Medju ženama iz istočne Evrope je dosad najbolje bila plasirana šefica Uneska, Bugarka Irina Bokova, ali je bugarska vlada nezadovoljna njenim šestim mestom posle prošlog kruga glasanja predložila novu kandidatkinju, evropsku komesarku Kristalinu Georgievu.

Savet bezbednosti bi pred Generalnu skupštinu UN trebalo da izadje sa jednim kandidatom, ali ako ne budu mogli da se usaglase, pred 193 članice na Generalnoj skupštini izaći će više kandidata.

XS
SM
MD
LG