Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Han: Pristupanje novih članica EU nije trenutno aktuelno


Johanes Han

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han istakao je danas da u svim zemljama zapadnog Balkana postoji napredak i pojačano zalaganje za saradnju, ali da iz današnje perspektive pristupanje novih članica EU još nije aktuelno.

On je, u razgovoru sa poslanicima austrijskog parlamenta, kazao da nije dovoljno da se primene od Brisela tražena pravna prilagođavanja, već je neophodna i održivost.

Han je ukazao da još uvek postoje brojni nedostaci, na primer, u borbi protiv korupcije.

Po pitanju Turske on rekao da ekonomska saradnja dobro funkcioniše ali da na političkon nivou postoje tenzije.

Turska, kao zemlja kandidat, mora prihvatiti da moraju biti viši standardi u oblasti vladavine prava, objasnio je Han.

Prema njegovim rečima, učešće u globalizaciji je u evropskom interesu ali je bitno da se preko opsežnih ugovora, uključujući one o slobodnoj trgovini, očuva evropska dimenzija.

Evropa je i dalje najatraktivnije tržište i trebalo bi da bude svesna svoje pregovaračke pozicije, poručuje Han apelujući da se u međunarodnim pregovorima moraju osigurati visoki evropski standardi, koje partnri treba da preuzmu.

Han je, s tim u vezi, podsetio da Evropa čini sedam do osam odsto svetskog stanovništva, a daje 23 odsto globalnog privrednog doprinosa, kao i da finansira više od 40 socijalnih usluga širom sveta.

Što se Bregzita tiče komesar je podržao stav poslanika austrijskog parlamenta da ne sme biti specijalnih ustupaka Londonu.

XS
SM
MD
LG