Dostupni linkovi

Bez posla ostalo 280 novinara u Hrvatskoj


Opstanak 20 neprofitnih medija je ozbiljno doveden u pitanje, a 280 novinara ostalo je bez sredstava za život
Opstanak 20 neprofitnih medija je ozbiljno doveden u pitanje, a 280 novinara ostalo je bez sredstava za život

I formalnim završetkom programa potpora neprofitnim medijima, čiji nastavak je sada tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović ukinuo čim je došao na funkciju, opstanak 20 neprofitnih medija je ozbiljno doveden u pitanje, a 280 novinara ostalo je bez sredstava za život.

Neprofitni mediji bave se temama za koje mainstream mediji nemaju interesa, a u njima rade novinski profesionalci koji su ostali bez posla u komercijalnim medijima.

Mandat Zlatka Hasanbegovića u ovoj Vladi ostat će među ostalim zapamćen popotpisivanju smrtne presude neprofitnim medijima i sufinanciraju triju knjiga kojima je autor ili koautor beogradski povjesničar Bojan Dimitrijević, otvoreni zagovornik rehabilitacije Draže Mihailovića i Milana Nedića.

I dok se bura oko Dimitrijevića stišala, velik dio javnosti i Hrvatsko novinarsko društvo upozoravaju da se mogućim gašenjem neprofitnih medija gubi mogućnost bavljenja društveno relevantnim temama za koje komercijalni mediji nemaju interes i da se dodatno urušavaju profesionalni standardi novinarske profesije.

Hasanbegović je imao i svoj dodatni motiv.

"Hasanbegovićev motiv je najvjerojatnije da samo ruši, a ne gradi", smatra Saša Leković
"Hasanbegovićev motiv je najvjerojatnije da samo ruši, a ne gradi", smatra Saša Leković

"Njegov motiv je najvjerojatnije da samo ruši, a ne gradi, i da ruši da bi onemogućio one medije koji nisu po volji njemu i tadašnjoj politici HDZ-a kada ga je predvodio Tomislav Karamarko. Pritom nije vodio računa da će uništiti i mnogo više od onoga što je tog trenutka želio“, kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

Sudbina neprofitnih medija visoko je na listi prioriteta na prvom susretu što će ga vodstvo novinarskog društva imati sa novom Vladom, najavio je Leković.

Financiranje neprofitnih medija u mandatu prošle vlade lijevog centra napadalo se s desna kao obrazac korupcije i političkog klijentelizma. Međutim, prvi koji je upozorio na nepravilnostiu financiranju bio je Toni Gabrić, donedavni urednik neprofitnog portala H-alter.

"Mora biti jasno da se radi o financiranju nečega što je javni interes i kriterije se mora u potpunosti poštovati“, kaže Gabrić i dodaje:.

"Čim nije tako, možemo postaviti pitanje - je li riječ o nekom tipu stvaranja odnosa ovisnosti između onih koji dodjeljuju novac i samih novinara? Jer, ako postoji odnos ovisnosti, to je onda najveće zlo. To je suprotnost novinarstva! Mi znamo da je u natječaju Ministarstva kulture bilo slučajeva sukoba interesa, i da je bilo dosta prigovora, međutim taj je natječaj trebalo dalje dorađivati, a ne ga rušiti! Jer s ovime nije napravljeno ništa.“

"Je li riječ o nekom tipu stvaranja odnosa ovisnosti između onih koji dodjeljuju novac i samih novinara?", pita Toni Gabrić
"Je li riječ o nekom tipu stvaranja odnosa ovisnosti između onih koji dodjeljuju novac i samih novinara?", pita Toni Gabrić

U dvadeset neprofitnih medija, većinom portala, bilo je zaposleno 30 novinara, a njih 250 je surađivalo. U najvećem broju radi se o novinarskim profesionalcima koji su postali žrtve sve veće komercijalizacije i trivijalizacije mainstream medija.

Tri milijuna kuna (400.000 eura) koliko se za njih odvajalo nije išlo iz proračuna, već iz igara na sreću.

Urednik neprofitnog portala forum.tm Goran Borković kaže kako ne vjeruje da će u mandatu ove Vlade koja se upravo formira biti obnovljen mehanizam financiranja neprofitnih medija.

„Mi smo imali anketu među političkim strankama baš u vezi medija i neprofitnih medija, u kojoj smo dobili podršku gotovo sviju, čak i ovog novog reformiranog HDZ-a, koji se sada zaklinje u slobodne i neovisne medije. Premda Most u svom programu ima i financiranje neprofitnih medija, sumnjam da će do toga doći u mandatu ove Vlade koja se upravo pokušava složiti“, zaključuje Borković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG