Dostupni linkovi

Indija ratifikovala Pariski klimatski sporazum


Prizor iz Nju Delhija
Prizor iz Nju Delhija

Indija, koja proizvodi oko 4,5 odsto svetskih emisija štetnih gasova, danas je u Ujedinjenim nacijama ratifikovala Pariski klimatski sporazum, rekao je jedan zvaničnik.

Kabinet indijskog premijera Narendre Modija dao je odobrenje u sredu da se Pariski sporazum ratifikuje 2. oktobra, na godišnjicu rođenja indijskog vođe za nezavisnost Mahatme Gandija koji se zalagao za očuvanje životne okoline.

Indijski ambasador pri UN Sajed Akbarudin, predao je UN zvaničniku u Njujorku instrument o ratifikaciji, koji je potpisao indijski predsednik Pranab Mukerdži. Portparol indijskog ministarstva za spoljne poslove Vikas Svarup je u tviter poruci napisao da je Indija održala svoje obećanje da će ratifikovati sporazum.

Pariski sporazum će stupiti na snagu kada ga ratifikuje 55 zemalja koje doprinose najmanje 55 odsto od ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Do sada je 61 zemlja podnela instrumente o ratifikaciji, prihvatanju ili odobrenju sporazuma, koje predstavljaju 47,8 odsto od ukupnih svetskih emisija štetnih gasova, prema navodima indijske vlade. Pariski sporazum usvojilo je 185 zemalja u decembru prošle godine.

XS
SM
MD
LG