Dostupni linkovi

Lokalni izbori u BiH: Povjerenje građana nacionalnim strankama

Najviše načelničkih mjesta dobili kandidati SDA-SBB, HDZ-a i SNSD-a. Na lokalne izbore u BiH izašlo je 53,88 posto birača. Kandidat SDA za načelnika Općine Stolac Salmir Kaplan napao predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića.

  • Sedmi poslijeratni lokalni izbori u BiH, a četvrti u organizaciji Centralne izborne komisije;
  • Na izborima je biran 131 načelnik i 10 gradonačelnika opština, te 3.136 općinskih vijećnika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina;
  • 3.263.906 birača moglo je da glasa na 5.469 biračkih mjesta;
  • Učestvovale su 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 neovisni kandidat, 17 listi neovisnih kandidata, 52 neovisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest neovisnih kandidata u ime šest udruženja građana;

U Bosni i Hercegovini su u toku sedmi po redu lokalni izbori od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Glasa se na oko pet i po hiljada biračkih mjesta od sedam ujutru do 19 sati naveče, a za naklonost birača bori se ukupno 30.445 kandidata. Opširnije OVDJE:

Građani BiH, osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika, biraju 3.136 vijećnika ili odbornika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina, zatim 74 opštinska i četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg ), 57 opštinskih i šest gradskih skupština u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj Zvornik i Trebinje), te Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Na izborima učestvuju 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 nezavisni kandidat, 17 lista nezavisnih kandidata, 52 nezavisna kandidata u ime 52 grupe građana i 6 nezavisnih kandidata u ime 6 udruženja građana.

"Pod lupom": Manje nepravilnosti

Koalicija "Pod lupom" koja prati tok glasanja do sada je registrovala ukupno 27 kritičnih situacija. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, posmatrači su zabilježili nepravilnosti od zabrane pristupa biračkom mjestu do nagovaranja birača.

"Nepravilnosti u procesu glasanja zabilježene su u obliku pomoći pri glasanju gdje se jedna te ista osoba pojavljuje kao pomagač u više od deset slučajeva. Također, registrovano je nagovaranje birača da glasaju za neku opciju u šest slučajeva, a u osam slučajeva registrovano je sistemsko kršenje biračkog zakona od strane biračkog odbora", rečeno je iz Koalicije.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG