Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zemlje na 'balkanskoj ruti' za jače kontrole vanjske granice EU


Migranti u Grčkoj

Zemlje na "balkanskoj migrantskoj ruti" od Grčke do Njemačke slažu se da treba ojačati kontrole na vanjskoj granici EU-a, rekao je danas austrijski kancelar Christian Kern na kraju summita u Beču.

Kern je na sastanku na vrhu okupio kolege iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bugarske, Rumunjske i Grčke. Sudjelovali su i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i povjerenik Europske komisije za izbjeglice Dimitris Avramopuolus

"Razgovarali smo o mogućem širenju misije Frontexa u regiji nakon što je 50.000 ljudi od sredine veljače uspjelo doći do Njemačke iako je balkanska ruta otad zatvorena", rekao je Kern.

"Moramo vratiti kontrolu nad našim vanjskim granicama, mi moramo biti ti koji će odlučiti tko može doći u Europu, a ne krijumčari ljudima", istaknuo je.

Po njegovim riječima, Austrija je profitirala od zatvaranja "balkanske rute", ali se Unija mora pripremiti "za posljedice nagomilavanja izbjeglica na Balkanu“.

Grčka je, kako je u intervjuu njemačkom dnevniku Die Welt rekao šef Frontexa Fabrce Leggeri, zatražila od ove organizcaije pomoć pri zaštiti i kopnenih granica prema Albaniji i Makedoniji.

Kern je ocijenio da sporazum EU-a i Turske "funkcionira dobro“, ali da o njemu ne bi trebali ovisiti te je predložio da se slična rješenja nađu i s afričkim zemljama iz kojih dolaze migranti, poput Nigera, Egipta, Malija i Senegala.

XS
SM
MD
LG