Dostupni linkovi

Muižnieks: Srbija da omogući isplatu odšete žrtvama rata


Nils Muižnieks
Nils Muižnieks

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks izrazio je danas zabrinutost zbog činjenice sa Srbija nije omogućila efikasnu isplatu odštete svim žrtvama rata.

Muižnieks je u pismu upućenom ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu zatražio više informacija o isplati odštete žrtvama ratnih zločina, navodeći da je to pitanje od izuzetnog značaja za postizanje socijalne kohezije i pomirenja u regionu.

Komesar za ljudska prava bavio se tim pitanjem u svom uzveštaju o Srbiji 2015. godine. On je tada skrenuo pažnju vlastima u Srbiji na nedostatke u nacrtu zakona koji reguliše prava boraca i civilnih žrtava rata.

"U izveštaju sam skrenuo pažnju na činjenicu da mnoge žrtve ratnih zločina počinjenih u ratovima 1990-ih godina i dalje nemaju adekvatan pristup isplati odštete.

U pismu se primećuje da nacrt zakona o pravima veterana, ratnih vojnih invalida, civilnih invalida i njihovih porodica iz 2014. godine nije adekvatno regulisao pitanje ratne odšete.

"Iako je nacrt zakona značajno unapredio pravni status veterana i njihovih porodica, potpuno je izostavio neke kategorije žrtava rata (oko 15.000 ljudi) kao što su porodice nestalih osoba, žrtve seksualnog nasilja u ratu i žrtve akcija srpskih oružanih snaga", navodi Muižnieks.

Prema njegovim rečima, postoje informacije da značajne ekspertize organizacija civilnog društva, koje se godinama bave tim pitanjem, nisu u potpunosti uzete u obzir u donošenju pravne regulative.

"Prema mojim informacijama, novi nacrt zakona još nije ušao u skupštinsku proceduru. Voleo bih više informacija od srpskih vlasti o tome šta se dešava sa nacrtom zakona i eventualnom proširenju njegovog okvira kako bi se svim žrtvama rata omogućila pravična odšteta, u skladu sa medjunarodnim standardima", dodaje se u pismu.

XS
SM
MD
LG