Dostupni linkovi

Hrvatska: Umjesto žice i vojske – readmisija za izbeglice


Žičana ograda uzduž granice Slovenije i Hrvatske
Žičana ograda uzduž granice Slovenije i Hrvatske

U nedostatku europskog dogovora o izbjeglicama, Hrvatska mora biti sposobna pomoći sama sebi, poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Neki mediji špekuliraju o žici na granici, drugi o vojsci. Sugovornici RSE upozoravaju da Hrvatska osim verbalno ništa ne radi da bi se spremila za moguću izbjegličku krizu, a da je u svemu ključna – provedba dogovora o readmisiji.

Jedan hrvatski dnevni list citira anonimni visoki izvor u tehničkoj Vladi koji tvrdi da je postavljanje žičane ograde na granici prema Srbiji i Bosni i Hercegoini jedini način da se izbjegne da Hrvatska postane hot-spot za izbjeglice.

I neimenovani visoki izvor iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) odbija mogućnost da Hrvatska postane hot-spot, poziva eksperte da kažu što treba napraviti, i sugerira da ih politika posluša, pa makar se radilo o postavljanju žice ili izvođenju vojske na granice.

Bilo bi dobro da se na razini Europe postigne dogovor, ali do tada moramo biti sposobni pomoći sami sebi, poručila je i Grabar Kitarović.

Sigurnosni ekspert Igor Tabak u izjavi za RSE podsjeća da je Srbija pred koji dan izvijestila da su njihovi kapaciteti za smještaj izbjeglica – popunjeni.

Igor Tabak: Očito je da cure sve te granice do Srbije
Igor Tabak: Očito je da cure sve te granice do Srbije


"Ako se ništa ne promijeni, bilo bi za očekivati da se to lagano počne prelijevati dalje, ili da Srbija jednostavno prestane primati izbjeglice, a očito je da sve te granice do Srbije – cure!", ocjenjuje Tabak.

Nešto pesimističniji scenarij u slučaju da Srbija popuni svoje kapacitete za smještaj izbjeglica ima u izjavi za RSE Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih spolova, koji se vrlo uspješno nosio s izbjegličkom krizom.

"Dogodit će se isto kao što se dogodilo i zadnji puta, a to je da će ih organizirano i bez ikakve kontrole upućivati prema Europskoj uniji. Ako nema prolaza dalje za njih prema Sloveniji i Mađarskoj, onda smo u situaciji da se reskira da ozbiljan broj ljudi treba biti zbrinut u Hrvatskoj i čekati relokaciju", konstatira Ostojić.

Tabak upozorava da se Hrvatska – usprkos zvučnim najavama – nije pripremila za njihovu realizaciju – žica nije nabavljena, vojska nije obučena niti je za nju nabavljena potrebna oprema.

"Ta naša opcija – ograda ili vojska je: ograda koje nema i vojska koju nismo pripremili. To je tipična hrvatska situacija gdje se puno priča, ali se zapravo malo radi", upozorava Igor Tabak.

Za Hrvatsku, BiH i Srbiju ključna je readmisija, odlučan je Ostojić.

"A to znači, ukoliko se izbjeglice pojavljuju u Hrvatskoj iz Bosne i Hercegovine ili Srbije, tu mora biti dogovorena europska politika da se one vraćaju nazad u zemlju Europske unije iz koje su stigli, da se tamo rješava pitanje azila, i da se problem onda putem solidarne relokacije rješava u ostatku Europske unije", kaže Ranko Ostojić.

Ranko Ostojić: Problem putem solidarne relokacije rješavati u ostatku EU
Ranko Ostojić: Problem putem solidarne relokacije rješavati u ostatku EU


To, međutim, znači i bolju kontrolu granice sa Srbijom i BiH, jer posljednja dva slučaja da su ilegalni migranti zaustavljen tek u Klinča Selu i Matuljima govori da je ta kontrola nedostatna, riječi su Ostojića.

I Ranko Ostojić i Igor Tabak negativno ocjenjuju nedavno doneseni zakon koji omogućuje vojsci da pomaže policiji u postupanju sa izbjeglicama na granici. Ostojić sugerira da se umjesto vojske radije koristi pričuvna policija, koja je već obučena, a poznaje i teren.

Prema njegovoj ocjeni, tri su prioriteti koja bi osposobili Europu da se nosi sa izbjegličkom krizom – sporazum s Turskom, jedinstvena strategija i uspostava europskog visokog povjerenika za izbjeglice koji bi na raspolaganju imao i novac kojim bi mogao intervenirati u izbjegličkim centrima u Turskoj, Jordanu, Libanonu i na sjeveru Afrike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG