Dostupni linkovi

Kerry pozvao na formiranje zone zabrane letjenja u Siriji


John Kerry na sjednici SB UN u New Yorku u srijedu 21. septembra 2016.
John Kerry na sjednici SB UN u New Yorku u srijedu 21. septembra 2016.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je na sastanku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, da bi svi avioni u određenim djelovima sjevera Sirije trebalo da budu prizemljeni u cilju uspostavljanja kedibilnog prekida vatre u toj oblasti.

Kerry je u srijedu u UN rekao da vjeruje da postoji put "za izlazak iz pokolja" Siriji, kao i da bi se uspostavljanjem zone zabrane letjenja obnovila kredibilnost napora da se okonča građanski rat u Siriji i omogući da se humanitarna pomoć dopremi u okupirane oblasti te zemlje.

Kerryeve poruke stižu u trenutku kada je 9.septembra postignuti prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije propao, a dvije strane se međusobno danima žestoko optužuju za neispunjavanje obaveza iz sporazuma.

Kako je naveo američki državni sekretar, imeprativ je da ruske snage, kao i trupe sirijskog predsjednika Bašara al Asada prizemlje svoje avione.

On je dodao da su jedino ruski i sirijski avione letjeli na sjeveru Sirije, 19. septembra, kada je UN humanitarni konvoj i sklonište Crvenog krsta pogođeno u vazdušnom napadu, ubivši više od 20 civila.

"U ponedjeljak je 28 humanitarnih radnika ubijeno u nečuvenom sistematskom dvosatnom napadu usmjerenom i u potpunosti odobrenom na humanitarnu misiju u blizini Alepa. U potpunosti odobrenom napadu. Sve dozvole su bile date. Svi su to primijetili" ustvrdio je Kerry i dodao:

"Ovaj napad je veoma težak udarac našim naporima da donesemo mir Siriji, i isto tako dovodi u duboku sumnju spremnost Rusije i Asadovog režima da ispune obaveze na koje su pristali u Ženevi. Takođe se otvara i pitanje, ne u vezi sa ovim napadom, ali neki drugi događaji, otvaraju pitanja o naoružanoj sirijskoj opoziciji.To su činjenice" kaže američki državni sekretar.

Moskva pak tvrdi da ni sirijski ni ruski avioni nijesu umješani u bombardovane.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da se napad dogodio na teritoriji koju kontroliše opozicija, ali se prvo osvrnuo na napad kolicije koju predvode SAD 16. septembra na Asadovu vojsku.

"U napadu koalicionih snaga koje predvode SAD na pozicije trupa sirijske Vlade u blizini istočne provincije Deir el Zor, dogodilo se nedopsutivo kršenje prekida vatre. I omah nakon tog napada militanti 'Islamske države' su napali vladine snage. Druga nedopsutiva provokacija se dogodila 19. septembra. Mislim na granatiranje UN konvoja u blizini Alepa, na teritoriji pod kontrolom naoružanih opozicionih grupa", rekao je ruski šef diplomatije.

On kaže da će Rusija insistirati na nezavinsnoj istrazi napada na humanitarni konvoj UN.

Lavrov je rekao da ni Rusija i Sirija više neće učestvovati u "unilateralnim pauzama" koje, kako tvrdi, opozicionim grupama koje se bore protiv sirijskog režima koriste da se nauoružaju i ojačaju svoje pozicije.

UN su suspendovale dostavu sve humanitarne pomoći nakon napada na konvoj.

Generalni sekretar UN Ban ki Mun je ukazao da bi jedinstven stav po pitanju Sirije mogao zaustaviti užasnu sudbinu te zemlje.

“Tragično, podjele unutar Sirije previše često su pojačavane regionalnim podjelama, a onda se to prenosilo i na SB UN. Te su podjele osudile Siriju na njenu užasnu sudbinu. I pored toga znamo da bi međunarodno jedinstvo moglo doprinijeti pomaku,” rekao je Ban.

Damask je optužio generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna da je njegov govor pred UN, u kojem je konstatovao da je sirijska vlada odgovorna za najveći broj civila ubijenih u ratu, daleko od Povelje svjetske organizacije.

Ban ki Mun je u oproštajnom govoru u UN u utorak okrivio sve strane u Siriji za ubijanje nevinih ljudi, ali je dodao da niko nije toliko odgovoran kao sirijska vlada.

XS
SM
MD
LG