Dostupni linkovi

Merkel: Ne odustajem od politike o migrantima


Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da, uprkos dva uzastopna izborna neuspjeha svoje stranke, ne odustaje od politike otvorenih granica prema migrantima, ali da je spremna da razgovara o zabrinutosti ljudi.

Merkelova je rekla da razumije da se mnogi ne slažu da njenom politikom i da je spremna da razgovara o promjenama.

"Ako ljudi jednostavno ne žele tražioce azila koji su muslimani, samo zato što su muslimani, to je protiv principa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i njemačkih principa", rekla je kancelarka i liderka CDU.

Njemačka kancelarka je kazala da je željela da njena deviza o izbjeglicama "Uspjećemo" bude ohrabrenje, ali da su je neki shvatili kao provokaciju.

Konzervativna stranka Angele Merkel zabilježila je najgori rezultat od svog osnivanja na lokalnim izborima u Berlinu, dok je nacionalistička antiimigrantska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) prešla cenzus.

CDU je osvojila 18 odsto glasova što je za pet odsto manje nego na prethodnim izborima 2011. godine.

AfD, koja se protivi politici "otvorenih granica" za izbjeglice, osvojila je između 11,5 i 12,5 odsto glasova, i ovo joj je ulazak u već deseti pokrajinski parlament.

CDU u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom (SDP) vlada u Berlinu, koji ima status pokrajine, u posljednjih pet godina. SDP, koji je takođe zabilježio lošiji rezultat nego na prethodnim izborima, vodi sa oko 23 odsto glasova.

Ako se potvrde ovi rezultati, CDU i SPD neće moći ponovo da formiraju vladu u Berlinu, već je vjerovatnija koalicija socijaldemokrata sa ljevicom i zelenima, koji su osvojili po oko 16 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG