Dostupni linkovi

Đukanović: Na Balkanu ponovo nestabilnost


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas u Evropskom parlamentu (EP) u Strazburu da Brisel treba da pruži opipljiviju podršku integraciji Zapadnog Balkana u EU da bi se postigla trajnija stabilnost regiona u kojem su ponovi vidljivi uzroci nestabilnosti.

Đukanović je u izlaganju i raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP o predstojećim izborima u Crnoj Gori naglasio uverenje da će buduća crnogorska vlada biti bitan činilac svekupune postojanosti zemlje i usredsredjenosti na ključna pitanja ekonomskog i socijalnog razvoja, prenosi Beta.

Neki poslanici su u raspravi ocenili da su na Zapadnom Balkanu ponovo vidljivi uzroci nestabilnosti, a jedan grčki parlamentarac je zapitao Đukanovića koje su to pretnje od kojih vlasti u Podgorici smatraju da treba da ih odbrani NATO.

Đukanović je uzvratio da je "odlika Balkana jedna stalna nestabilnost". "Smatramo da imamo dovoljno dokaza iz dalje i skorije istorije da naši instrumenti nisu dovoljno pouzdani", dodao je.

On je naglasio da je zato odgovor integracija regiona u EU i NATO i da "treba prekinuti dugu istoriju prakse u kojoj je Balkan živeo nekom svojim malo autističnim životom, ne uvažavajući ono što su glavni tokovi i dostignuća savremene evropske civilizacije".

Đukanović je izjavio i kako iza zahteva opozicije u Crnoj Gori za raspisivanje referenduma o ulasku u NATO stoje snage iz međunarodne zajednice koje se snažno zalažu za to u nadi da će tako sprečiti članstvo Crne Gore u NATO.

XS
SM
MD
LG