Dostupni linkovi

Na redu je detant između Srbije i Hrvatske


Ambasada Hrvatske u Zagrebu
Ambasada Hrvatske u Zagrebu

Odnosi između Srbije i Hrvatske poslednjih meseci bili su zategnuti do pucanja. U Zagrebu predizborna kampanja, nacionalistički tonovi, ukidanje presude Glavašu, dizanje spomenika Miri Barišiću, ubici bivšeg jugoslovenskog ambasadora Rolovića, kojem prisustvuju i neki ministri iz tehničke vlade, izjave socijaldemokratskog lidera Zorana Milanovića da je Srbija "šaka jada" u regionu i slično. Iz Beograda ista takva zapaljiva nacionalistička retorika prema Hrvatskoj, u čemu su se posebno isticala dvojica ministara – Aleksandar Vulin i Ivica Dačić. Sagovornici našeg radija nakon izbora u Hrvatskoj sugerišu da bi vreme snižavanja tonova moglo sada da počne.

Posle višemesečnog sukoba eksremnih retorika između Beograda i Zagreba iz Evropske komisije je stigao odgovor da takva eskalacija u regionu Zapadnog Balkana ne doprinosi ostvarivanju evropskih principa pomirenja, dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, a tokom nedavne posete Srbiji evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izrazio je očekivanje da će posle izbora u Hrvatskoj doći do normalizacije odnosa između dve zemlje.

Izgledni pobednik hrvatskih prevremenih parlamentarnih izbora je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), ko će ući u naredu vladu ostaje da se vidi, ali nisu male šanse da lider te partije Andrej Plenković postane novi hrvatski premijer.

Pod njegovim vođstvom stranka se za kratko vreme distancirala od krajnje desne retorike, koju je demonstrirala u vreme njegovog prethodnika Tomislava Karamarka.

Vučić naredio da ćute

Pozitivan odgovor na pitanje hoće li nakon izbora u Hrvatskoj doći do relaksacije odnosa između Hrvatske i Srbije daje hrvatski politički analitičar Jaroslav Pecnik:

"Naravno da će doći, kad izbori prođu, onda se sve ponovo svodi na neke normalnije relacije, pogotovo što Srpskoj naprednoj stranci premijera Vučića za prijem u evropsku obitelj pučkih stanaka treba potpora HDZ-a. Sada će to ići svojim normalnim tijekom i zapravo ćemo svi biti svjedoci jednog velikog mogućeg prijateljstva, poput završne scene u Casablanci – tako sve do novih izbora, a onda će se opet stvari i karte izmješati, pa ćemo još jednom imati sukobe, opet ćemo imati malo ustašluka, malo četnikluka i tako dalje", u šaljivo-rezigniranom tonu kaže Pecnik.

Jovo Bakić: Upravo su Karamarko i Milanović koristili zapaljivu antisrpsku retoriku
Jovo Bakić: Upravo su Karamarko i Milanović koristili zapaljivu antisrpsku retoriku

I sociolog Jovo Bakić očekuje u narednom periodu poboljšanje odnosa na relaciji Beograd-Zabreb.

"Postoji nada da će odnosi da se poboljšaju. Ne treba očekivati sad ne zam kakvo dramatično poboljšanje, ali svakako neko poboljšanje treba očekivati jer, s jedne strane, doskorašnji predsednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko se sklonio, došao je (Andrej) Plenković, koji je zacelo mnogo uljudniji, a s druge strane, lider Socijaldemokratske partije (Zoran) Milanović je izgubio i vrlo verovatno i u SDP-u doći do nekih promena. Upravo su Karamarko i Milanović koristili zapaljivu antisrpsku retoriku i u tom smislu treba očekivati smirivanje jer čim vodeći političari ne potpaljuju nacionalizam, odmah je sve mirnije, odmah se ulazi u neku zonu normalnosti", ukazuje Bakić.

Upitan hoće li i u Srbiji doći do spuštanja zapaljivih tonova, naročito od strane pojedinih ministara poput Ivice Dačića i Aleksandra Vulina, Bakić kaže da je to realno očekivati:

"Neće doći do iskakanja pojedinih ministara zapaljivim izjavama zbog toga što im je (predsednik Vlade Aleksandar) Vučić naredio da ćute. Ovde inače sve zavisi od volje jednog čoveka, pa i to: kada ministri lupetaju, znači da im je Vučić rekao da to rade, a kada ćute, znači da im je Vučić rekao da ćute. Sada će im reći da ćute", uveren je Bakić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG