Dostupni linkovi

Han u Beogradu: Nijedna zemlja ne treba da ometa evropsku perspektivu druge


Johanes Han i Aleksandar Vučić, Beograd
Johanes Han i Aleksandar Vučić, Beograd

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, posle sednice Vlade Srbije kojoj je prisustvovao komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johanes Han, izjavio je da će se Srbija ponašati odgovorno kada je reč o regionu, ali će umeti da štiti svoje nacionalne i državne interese.

"Srbija će uvek moći da zaštiti nacionalne i državne interese, ali ćemo se ponašati odgovorno kada je reč o regionalnoj politici. Kada nismo u svemu saglasni sa EU, reći ćemo, ali uvek ćemo želeti da radimo zajedno, da delimo evropske vrednosti", rekao je premijer.

Vučić je na konferenciji za medije posle sednice rekao da su članovi Vlade izneli razlicite stavove i viđenja regionalne politike, različita i od njegovog stava.

Na sednici vlade razgovaralo se o obavezama koje Srbija ima u vezi sa otvorenim poglavljima na putu pridruživanja EU, posebno u okviru Poglavlja 35, koje se tiče Kosova, ali je bilo reči i o poglavljima koja će tek biti otvorena.

Han je istakao da nijedna zemlja u regionu ne treba da ometa perspektive druge zemlje da se pridruži EU, jer je budućnost svake zemlje u regionu Evropska unija.

"Potreban vam je region u kome vlada mir i koji je odlučan u pravcu evropske perspektive. Nijedna od zemalja ne treba da ometa perspektivu druge zemlje iz regiona da se priduži EU, jer je budućnost svake zemlje EU prilika i mogućnost da bude deo snažne porodice koja može da igra važnu međunarodnu ulogu", reči su Hana.

On je rekao da je zahvalan premijeru Vučiću na mudroj odluci o nereagovanju na izjave iz Hrvatske.

Han u društvu Vučića na sednici Vlade Srbije
Han u društvu Vučića na sednici Vlade Srbije


"Pratimo i posmatramo svaku izjavu. Ali, ako mogu da kažem i mislim da sam usklađen u tome sa premijerom, zadvoljan sam načinom regovanja, ili nereagovanjem. Moj zadatak nije da provociram, već suprotno", rekao je Han koji se pre sednice Vlade sastao sa Vučićem.

Han je rekao da je razlika između političara i državnika u tome što državnik ne gubi iz vida interese naroda.

"A vaš premijer je, na sreću, državnik", rekao je Han.

On je podsetio da je hrvatski parlament velikom većinom glasova podržao put Srbije u EU, i rekao da očekuje da je taj glas i dalje validan.

Han: Završiti proces privatizacije

Komesar Johanes Han razgovarao je i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković. Han je naveo da je interes svake pojedinačne zemlje usko povezan sa razvojem celog regiona i da zato stabilnost i prosperitet treba da budu zajdnički cilj.

Gojković je zahvalila na podršci koju Evropska unija pruža Srbiji na njenom putu evrointegracija, istkavši značaj otvaranja pregovaračkih poglavlja 23. i 24. kao jasne poruke celom regionu, saopšteno je iz parlamenta.

Ona je naglasila da Srbija ostaje istrajna na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i izrazila nadu da će za vreme predsedavanja Slovačke Savetom EU, biti otvorena i nova pregovaračka poglavlja.

Reforme koje sprovodi Vlada Srbije važne su za razvoj ekonomije i unapredile su konkurentnost srpske privrede, izjavio jeJohanes Han na panel-diskusiji "Unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji u procesu pristupanja EU" u Privrednoj komori.

Han je rekao da je vladavina prava ključna za stvaranje predvidljivog poslovnog okruženja koje će privući više investicija.

Prema njegovim rečima firme iz EU su prošle godine investirale 1,5 milijardi evra u Srbiji, što je dovelo do otvaranja 200.000 novih radnih mesta a da je Srbija prodala proizvode na tržiste EU u vrednosti od sedam milijardi evra.

Komesar Han je rekao da je potrebno završiti proces privatizacije, restrukturiranja velikih sistema i reformu javne administracije, zatim obezbediti bolje ubiranje poreza, uložiti dodatni napor u borbi protiv sive ekonomije i promenu visokih kamatnih stopa, kao i zaštiti vlasnička prava.

Han je doputovao u Beograd u petak uveče i po dolasku je sa premijerom Srbije obišao boemsku četvrt Skadarliju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG