Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija i Kina počinju vojne vežbe u Južnom kineskom moru


Osmodnevne zajedničke vežbe obuhvatiće vežbe zauzimanja i kontrolisanja ostrva i grebena, ilustrativna fotografija

Kina i Rusija počeće vojne vežbe u Južnom kineskom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kine, javlja AFP, uz opasku da je reč o demonstriranju snage nakon što je međunarodni sud u Hagu pre dva meseca zaključio da Kina nema široka teritorijalna prava u toj oblasti.

Osmodnevne zajedničke vežbe obuhvatiće vežbe zauzimanja i kontrolisanja ostrva i grebena, saopštio je portparol kineske mornarice Lijang Jang.

Prema njegovim rečima, u vežbama će učestvovati brodovi, podmornice, avioni, helikopteri, marinski korpus i amfibijska oklopna oprema kineske i ruske mornarice.

"U poređenju sa ranijim zajedničkim vežbama, ove vežbe su dublje i opsežnije kad je reč o organizaciji, zadacima i komandi", navodi se u saopštenju, koje je objavljeno u nedelju.

Kina tvrdi da polaže prava na celokupno Južno kinesko more i, u prilog tome, gradi niz veštačkih ostrva koja mogu da izdrže vojne objekte, ali je međunarodni arbitražni sud u julu zaključio da ni za kakvo polaganje prava na celo to more nema pravnih osnova i da Kina nezakonito gradi veštačka ostrva u spornim vodama.

XS
SM
MD
LG