Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počela Nedelja ponosa u Beogradu


U nedelju, 18. septembra, biće organizovana Prajd šetnja od Slavije do Trga Republike u Beogradu

Nedelja ponosa 2016, koja se u Beogradu ove godine odvija pod sloganom ''Ljubav menja svet", počela je danas u Mikser hausu i trajaće do 17. septembra. Nedelju ponosa svečano je otvorio reditelj Stevan Filipović.

Organizator Parade ponosa Boban Stojanović rekao je da je ostvaren napredak kada je u pitanju LGBT zajednica, ali da još nije moguće reći da je sve u redu i da je postignuto sve što su želeli.

"Dugo godina smo se borili za Prajd i nastavićemo da se borimo da bude mesto međusobnog razumevanja, učenja i razmene znanja", rekao je Stojanović.

On je naveo i da poštovanje ljudskih prava mora biti suštinsko, a ne formalno i dodao da Parada ponosa nije tačka konflikta, već misli i ideje.

Član organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić rekao je da ove godine fokus parade niije bio da li će ministri pristati da se sastanu sa članovima odbora, da su svi pristali da se sastanu sa njima i da su konačno mogli da pričaju o problemima LGBT osoba i njihovim rešenjima.

"To je ogroman iskorak koji smo napravili. Apsolutno svaki sastanak bio je fokusiran na probleme, kao što su nasilje i diskriminacija i to najčešće nasilje u srednjim školama i na ulici", rekao je Miletić.

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić rekla je da se ove godine oseća manje tenzija neo prethodnih i da ne postoji "skoro nikakva bojazan da će parada biti zabranjena".

"Ove godine će biti znatno manje policije i obezbeđenja na paradi, a ne postoje za sad informacije za bilo kakvog desničarsko okupljanje", rekla je ona.

Reditelj Stevan Filipović, koji je i svečano otvorio Nedelju ponosa, rekao je da se mnogo toga promenilo u odnosu na devedesete godine kada su LGBT osobe dočekane pesnicama i kamenicama.

"Oni koji su to tada predvodili danas su promenili ruho u evropsko, ali uprkos mraku koji nas okružuje napravljeni su važni koraci", rekao je on.

Filipović je ocenio i da borba za prihvatanje LGBT osoba tek počinje i da će biti teška i trajati decenijama, ali da je borba toga vredna.

U nedelju, 18. septembra početak Prajd šetnje proglasiće ovogodišnja "kuma" Parade ponosa, glumica Mirjana Karanović.

Stojanović je ranije da će niz zanimljivih događaja biti podeljeni u tri celine - debatni, filmski i kulturni.

XS
SM
MD
LG