Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD zabrinute zbog navoda o sukobima na jugu Turske


Ambasada SAD u Ankari izrazila je zabrinutost zbog navoda o sukobima na jugoistoku Turske, nakon odluke turske vlade da smeni gradonačelnike u gotovo 25 gradova pod sumnjom da su “povezani sa kurdskim ekstremistima”, javlja Rojters.

U gotovo svim, osim četiri opštine, na vlasti je bila Narodna demokratska stranka (HDP), koja podržava kurdsku opoziciju, navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

U saopštenju objavljenom na Tviteru, američka ambasada navodi da podržava pravo Turske da se brani od terorizma, ali ističe značaj poštovanja odgovarajućih procedura i pravo na mirne proteste.

"Nadamo se da će imenovanje lokalnih upravnika (umesto gradonačelnika) biti privremeno i da će lokalnim građanima uskoro biti omogućeno da izaberu nove lokalne zvaničnike u skladu sa turskim zakonom", stoji u saopštenju.

Turske vlasti su u gotovo 25 opština na jugoistoku zemlje, gde većinu stanovnika čine Kurdi, smenile gradonačelnike za koje su procenile da podržavaju kurdske militante i imenovale nove zvaničnike, saopštila je ranije danas kancelarija guvernera provincije Dijarbakir.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u četvrtak izjavio da je kampanja protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), koja se već tri decenije bori za autonomiju Kurda, najveća koju je Turska ikad sprovela, kao i da je smena državnih službenika povezanih sa tim snagama ključni deo borbe.

XS
SM
MD
LG