Dostupni linkovi

Dodik: Sa Vučićem je bilo teško, ali od referenduma ne odustajem


Zapad, a pre svih Nemačka, od Vučića očekuju konstruktivnu i pozitivnu ulogu u odvraćanju Dodika od referenduma
Zapad, a pre svih Nemačka, od Vučića očekuju konstruktivnu i pozitivnu ulogu u odvraćanju Dodika od referenduma

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je posle susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, da su obojica ostali na svojim stavovima u vezi sa referendumom u RS.

Dodik je ponovio da Srbija ne podržava, ali ni ne osporava referendum u RS. Kazao je da je razgovor sa Vučićem na momente bio težak i da je premijer Srbije ostao uporan u svojim stavovima vezanim za to da treba očuvati regionalnu stabilnost i mir.

Predsednik RS rekao je i da je Vučića informisao o nekim dalekim mogućnostima u koje lično ne veruje, a to je da Ustavni sud povuče svoju odluku o Danu RS. Referendum bi u tom slučaju, kako kaže, bio besmislen.

Dodik kaže da ni posle današnjeg sastanka u Beogradu nema dilemu o održavanju referenduma, i da će on biti održan 25. septembra.

Iz Vlade Srbije je saopšteno da je Vučić na sastanku s Dodikom ponovio zvanične stavove Repbulike Srbije, iznete prošle nedelje na sastanku u Predsedništvu Srbije i izrazio nadu i uverenje da će Republika Srbija i Republika Srpska i u buduće svoje odnose činiti bližim i intenzivnijim.

Kako se dodaje, Vučić je sa Dodikom sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i RS, posebno istakavši izgradnju infrastrukturnih projekata, puteva i mostova, koji povezuju Srbiju i RS, kao i zajednička ulaganja u kulturne i obrazovne sadržaje.

Dodik se inače u Beogradu sastao sa Vučićem u istom danu u kom u glavni grad Srbije stiže i Johanes Han, evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju.

Da li ovakav vanredni red vožnje prema Beogradu govori da je Brisel sugerisao premijeru Srbije da osnaži uticaj na Dodika kako bi odustao od referenduma?

Dolazak predsednika srpskog entiteta u Beograd za Radio Televiziju Srbije najavio je u četvrtak potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"Što se tiče referenduma u Republici Srpskoj, mogu da vam kažem da će se sutra tokom dana Premijer sresti sa predsednikom RS gospodinom Dodikom, kada će razgovarati o napretku naših bilateralnih odnosa", rekao je Stefanović, dodavši, međutim, da je što se tiče referenduma Srbija bila veoma jasna i ništa novo tu neće dodavati.

Vučić i Nikolić niti su podržali referendum, niti su Dodika odgovorili od toga
Vučić i Nikolić niti su podržali referendum, niti su Dodika odgovorili od toga


Nakon susreta sa Dodikom i drugim liderima Republike Srpske pre nedelju dana, Vučić i Nikolić nisu podržali referendum, ali ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova legitimo izabranih političara u Republici Srpskoj.

Istovremeno su obelodanili da su stavljeni pred svršen čin jer ih Dodik pre odluke o referendumu uopšte nije konsultovao. Dodik je iz Beograda otišao nepromenjenog stava – referendum će biti održan, makar ga i zabranili.

Postavlja se, u tom kontekstu pitanje, zašto onda Milorad Dodik posle nekoliko dana ponovo dolazi u Beograd da razgovara sa premijerom Srbije.

Politički analitičar Boško Jakšić veruje da lider srpskog entiteta u BIH dolazi da bi u susretu sa Vučićem saznao koliko je situacija ozbiljna.

"Želi da se obavesti da li je u međuvremenu premijer Vučić kontaktirao sa Evropljanima, imajući u vidu i dolazak komesara Johanesa Hana, i koje je poruke Beograd dobio povodom referenduma u RS. Dakle, on želi zaista da vidi koliko je to ozbiljno i da u skladu s tim eventualno uskladi ili koriguje svoju poziciju u odnosu", veruje Jakšić, koga pitamo i šta bi Dodik u samo dve nedelje do referenduma, mogao da koriguje:

NIje slučajno što Dodik dolazi u Beograd u vreme posete Johanesa Hana, smatra Boško Jakšić
NIje slučajno što Dodik dolazi u Beograd u vreme posete Johanesa Hana, smatra Boško Jakšić


"Mogao bi mnogo toga da koriguje. Odustajanjem od referenduma Dodik bi kapitalisao nad samim sobom. To bi, dakle, bio gest dobre volje i prema Beogradu jer se zna da Beograd nije bio izričito protiv referenduma, ali ga nije ni podržao – a nedavanje podrške je isto kao i negativan glas. Prema tome, predsednik RS bi mogao da ubere poene i u Beogradu, a razume se, i na Zapadu, odakle stalno stižu signali da je taj referendum štetan, da dodatno destabilizuje Bosnu i Hercegovinu. Na taj način bi pomogao i srpskim vlastima u daljoj normalizaciji odnosa sa Sarajevom. E sada, pitanje je da li je Dodik spreman na odluku da se povuče jer to bi verovatno mnogi njegovi protivnici tumačili kao kukavičluk, a to je ono najgore što ovde može da se desi – da se umesto kao racionalna, takva odluka tumači na jedan zapaljivi emotivni način", ocenjuje naš sagovornik.

Da li je možda u međuvremenu iz Brisela od Vučića traženo da nastavi napore na odvraćanju Dodika od referenduma?

Boško Jakšić podseća na činjenicu koja se često zaboravlja, naime, da Zapad, a pre svih Nemačka, od Vučića očekuju konstruktivnu i pozitivnu ulogu u odvraćanju Dodika od referenduma, što je on jedanput već uspeo.

Sada se očekuje da ponovo to učini. Mi nemamo te informacije, ali je verovatno u međuvremenu, od poslednjeg susreta Dodika i Vučića, srpski premijer dobio nove poruke da pokuša možda još jednom da promeni odluku Banjaluke.

U tom kontekstu, veruje on, treba shvatiti i posetu komesara Johanesa Hana Beogradu, koji će visoko na agendi razgovora sa domaćinima imati i temu referenduma u Republici Srpskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG