Dostupni linkovi

Mesić: Dodik je novi Milošević


Stipe Mesic
Stipe Mesic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je novi Slobodan Milošević, a poruke političara na relaciji Zagreb - Beograd su veoma opasne, iako su plod predizborne kampanje, izjavio je danas nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Mesić je rekao za beogradski list Alo da je o Dodiku sve što je imao da kaže - “već davno rekao, i tako je i danas”.

Upitan da li su trenutne trzavice na relaciji Zagreb - Beograd plod predizborne kampanje ili je u pitanju nešto drugo, Mesić je konstatovao da su plod kampanje, ali i da su izjave političara veoma opasne.

“Primarno su plod predizborne kampanje, a delom i nespremnosti vodećih političara da shvate opasnost trajnog pogoršanja međusobnih odnosa”, rekao je Mesić.

On je dodao i da ne veruje da će Hrvatska blokirati Srbiju na putu ka članstvu u EU, jer to, kako je ocenio, ne bi bilo u ni u interesu Hrvatske.

Hrvatska treba da pomogne Srbiji, BiH i Crnoj Gori da što pre uđu u Evropsku uniju koja je "naš interes i sudbina", izjavio je Mesić, koji smatra da jugoistok Evrope po svaku cenu treba udružiti u EU.

Mesić se u Zagrebu danas sastao sa liderom opozicione Nove stranke u Srbiji Zoranom Živkovićem, za kojeg je novinarima rekao da su lični prijatelji.

Hina je prenela da Mesić nije hteo da govori ko je kriv za sadašnje tenzije između Srbije I Hrvatske, ali je podsetio na prošlost koja je "bila burna".

Osnovni krivac je, kaže, u tome da se posle odlaska Tita nije našao miran način raspleta u Jugoslaviji.

"No, do njega je teško moglo doći jer je Milošević mislio da se silom mogu promeniti granice, a to se onda nije moglo rešavati sporazumom", istakao je Mesić.

XS
SM
MD
LG