Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izetbegović se nada da referenduma neće biti


Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, i Bakir Izetbegović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u srijedu u Sarajevu da smatra da neće biti referenduma o Danu Republike Srpske.

"Referendum neće biti održan, nadam se", rekao je Izetbegović novinarima posle sastanka lidera vladajuće koalicije u Federaciji BiH.

On je kazao da očekuje da Ustavni sud BiH usvoji njegovu apelaciju i stavi van snage odluku Narodne skupštine RS o održavanju referenduma.

"Očekujem da će moja apelacija biti usvojena, odnosno, da referenduma neće biti jer destabilizuje prilike u BiH", naveo je Izetbegović.

U Sarajevu je završen sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije SDA - HDZ - SBB sa predstavnicima Vijeća ministra, gdje je u fokusu bio pronalazak funkcionisanja vlasti na nivou BiH i situaciji u Vijeću ministara.

Politički lideri koalicije, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Fahrudin Radončić obratili su se novinarima nakon sastanka koji je trajao znatno kraće u odnosu na onaj u utorak.

Govoreći o svom jučerašnjem sastanku sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske i Italije, Izetbegović je rekao da ambasadori insistiraju da se to pitanje riješi.

“Pretpostavljam da će doći do toga da se referendum otkaže i da potražimo rješenje koje neće ponižavati ni Srbe, ni Hrvate ni Bošnjake", naveo je on.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić je rekao da se u vezi sa referendumom u RS slaže sa Izetbegovićem, dok je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i lidera HDZ BiH Dragana Čovića referendum “manje važan”.

"Manje važno pitanje, ali je dio predizborne kampanje. A ona će se završiti", ocijenio je Čović.

"Izvjesno je da ćemo u 9. mjesecu imati pozitivan odgovor iz Evropske unije. Sljedeće sedmice ćemo sjesti zbog koridora 5C i sličnih projekata, da bi ibjegli osjećaj da neko nekoga izigrava ovdje", kazao je Čović u uvodu.

On kaže da BiH trenutno ide dobrim putem, "a do kraja godine ćemo moći reći da smo rastjerali crne oblake", istakao je član predsjedništva BiH i lider HDZ-a.

XS
SM
MD
LG