Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Filipini optužuju Kinu da gradi ostrvo u Južnom kineskom moru


Južno kinesko more

Filipini su optužili Kinu da tajno gradi veštačko ostrvo u Južnom kineskom moru, nad kojim je Međunarodni arbitražni sud u Hagu osporio Pekingu teritorijalno pravo.

Zvanična Manila objavila je dve fotografije na kojima se vide dva kineska broda koja pripremaju izgradnju ostrva na grebenu Skarborou, na koji Filipini polažu pravo.

Fotografije su objavljene nekoliko sati pre razgovora lidera zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i kineskog premijera Lija Kećijanga u glavnom gradu Laosa, Vijentijanu.

"Imamo razloga da verujemo da je prisustvo kineskih brodova u Južnom kineskom moru uvod u izgradnju veštačkog ostrva na grebenu", rekao je agenciji Frans pres filipinski ministar odbrane Arsenio Andolong.

On je dodao da će njegova zemlja nastaviti da prati aktivnosti brodova, koje je ocenio kao "zabrinjavajuće", a Kina je demantovala navode o izgradnji ostrva.

Peking smatra svojom teritorijom celokupno Južno kinesko more, na koje pravo polažu i Filipini, Vijetnam, Malezija i Brunej.

Kina je nastavila ubrzanu militarizaciju grebena pretvorenih u veštačka ostrva, uprkos odluci Međunarodnog arbitražnog suda u Hagu koji je Pekingu u julu osporio istorijsko pravo na Južno kinesko more.

Zvanični Peking ranije je odbacio nadležnost Međunarodnog arbitražnog suda, navodeći da je jedino dijalog direktno zainteresovanih strana, bez mešanja spolja, način za rešavanje sporova, naročito zbog toga što su neslaganja Kine i Filipina tek jedan u nizu teritorijalnih sporova u regionu.

XS
SM
MD
LG