Dostupni linkovi

Clinton i Trump u obilasku ključnih država za izbore


 Hillary Clinton i Donald Trump
Hillary Clinton i Donald Trump

Kandidati za predsednika SAD, Donald Trump i Hillary Clinton, okreću se ključnim saveznim državama na jugu SAD.

Republikanski kandidat Trump u utorak će nastupati u Virdžiniji i Sjevernoj Karolini koje mora da dobije da bi ušao u Bijelu kuću.

Kandidatkinja Demokratske partije Clinton vodi kampanju u Floridi kako bi dobila prednost u najvećoj državi koja može odlučiti ishod novembarskih izbora. Njenom pobjedom u Floridi, Trampu bi bilo skoro nemoguće da osvoji 270 elektorskih glasova koliko je potrebno za pobjedu.

Za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno je osvojiti najmanje 270 elektorskih glasova koje kandidati dobijaju po saveznim državama. U većini država se pobjednik unaprijed zna s obzirom na prethodna glasanja, ali u desetak država, takozvanih "swing states" je neizvesno.

Trump je u ponedjeljak u Ohaju, jednoj od država u kojima je neizvestan ishod, ublažio svoj stav o imigraciji, dok je Clinton kritikovala Rusiju zbog navodnog pokušaja uticaja na izborni proces u SAD.

Ona je rekla da je zabrinuta zbog "kredibilnih izvještaja" o uticaju ruske vlade na izbore u SAD. Mediji su ranije prenijeli da je ruska vlada možda umiješana u hakerski napad na mejlove Demokratskog nacionalnog komiteta pre stranačke konvencije.

Clinton je rekla da ruski predsjednik Vladimir Putin djeluje "prilično zadovoljno" i da je Trump "generalno" na liniji Putina i Kremlja.

Dan rada, koji se u SAD obilježava prvog ponedjeljka u septembru, tradicionalno označava početak intezivne kampanje uoči predsjedničkih izbora, ali su Trump i Clinton odavno počeli da obilaze SAD uz teške međusobne optužbe.

Ankete pokazuju da Trump zaostaje za Clinton u više ključnih država koje mogu odlučiti ishod izbora, posebno u onim koje su mu neophodne da bi prikupio 270 elektorskih glasova.

Izborni štab republikanskog kandidata Donalda Trumpa objavio je danas pismo penzionisanih visokih oficira koji su podržali njegovu kandidaturu, dok je štab kandidatkinje demokrata Hillary Clinton objavio poziv veteranima da glasanju za nju.

XS
SM
MD
LG