Dostupni linkovi

Obama i Putin za nastavak razgovora o Siriji


Putin i Obama
Putin i Obama

Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin su razgovarali o tome mogu li se i kako suglasiti o prekidu vatre u Siriji, kazao je visoki američki dužnosnik nakon 90-minutnog sastanka.

Njihov je razgovor o dopremi humanitarne pomoći, zaustavljanju nasilja i suradnji u pogledu zaraćenih militantnih skupina, opisan kao "konstruktivan".

Ranije danas američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nisu se uspjeli dogovoriti oko uvjeta primirja u Siriji, drugi puta u dva tjedna.

Obama i Putin nisu se upustili u detalje no postigli su napredak u razjašnjavaju preostalih nesuglasica i dali su nalog Kerryiju i Lavrovu da se opet sastanu možda već ovog tjedna kako bi dalje radili na dogovoru.

Ukoliko se dogovor može postići želimo do odmah zbog humanitarne situacije. No, moramo osigurati da dogovor bude učinkovit, kazao je američki dužnosnik.

Prekid vatre koji su u veljači dogovorili Lavrov i Kerry propao je a Washington je za to okrivio sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Obama i Putin razgovarali su i o Ukrajini o čemu je prije toga američki predsjednik razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Bijela kuća želi utvrditi može li se provesti dogovor iz Minska prije završetka Obamina mandata u siječnju ili se sankcije protiv Rusije trebaju produljiti.

XS
SM
MD
LG