Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trodnevna žalost: Uzbekistanci se pozdravljaju od svog predsjednika


Pogrebna povorka, Samarkand

Islam Karimov, koji je vladao Uzbekistanom četvrt stoljeća, danas će biti sahranjen u rodnom gradu Samarkandu.

Smrt 78-ogodišnjeg Karimova, jedinog predsjednika koji je Uzbekistan imao od stjecanja nezavisnoti od Sovjetskog Saveza 1991. godine, objavila je vlada jučer. Karimov je umro od posljedica izljeva krvi u mozak.

Karimov, koji je vladao čvrstom rukom, ne ostavlja ni jednog očiglednog nasljednika, što izaziva zabrinutost da bi politička neizvjesnost mogla doprinijeti jačanju islamističkih ekstremista.

Vlasti su od danas proglasile trodnevnu žalost.

Tisuće Uzbekistanaca izašlo je danas na ulice glavnog grada Taškenta da isprate povorku sa kovčegom Karimova do zračne luke odakle će biti prevezen u Samarkand, drevni grad na Putu svile poznat po svojoj islamskoj arhitekturi.

Sahrani će prisustvovati više lidera zemalja centralne Azije, među kojima predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon i premijer Kazahstana Karim Maksimov. Rusiju će predstavljati premijer Dmitrij Medvedev.

Sa smrću Karimova u zemlji koja nema tradiciju demokratske tranzicije otvara se potencijalno komplikovan period. Prema Ustavu, predsjednik Senata Nigmatila Juldašev, preuzima funkciju šefa države.

Prema stručnjacima, najmanje tri visoka zvaničnika mogla bi biti nasljednici Karimova. Premijer Šavkat Mirziojev vodi komisiju zaduženu za organiziranje sahrane, što je indikacija o važnoj ulozi koju bi mogao da ima. Ističe se još dvoje ljudi, vicepremijer Rustam Azimov i šef sigurnosti Rustam Inojatov.

XS
SM
MD
LG