Dostupni linkovi

Anketa - Jeremy Corbyn ima najveću podršku za čelnika Laburista


Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn, ljevičarski čelnik britanske opozicione Laburističke stranke, na putu je da dobije izbornu utrku za čelnika stranke uz čak i veću podršku nego kada je bio izabran prvi put u ovoj godini, pokazala je anketa instituta YouGov objavljena u srijedu u novinama The Times.

U prvoj anketi provedenoj među onima koji imaju pravo glasa na tim izborima, Corbyn vodi pred svojim suparnikom Owenom Smithom sa 62 naprema 38 posto glasova, što predstavlja rast s 59 posto glasova podrške s kojima je dobio izbore u prošloj godini.

Stranka Tonyja Blaira i Gordona Browna zahvaćena je jednom od najtežih kriza u svojoj 116-godišnjoj istoriji nakon što je Britanija glasala da napusti Evropsku uniju u junu.

Većina stranačkih poslanika reagovala je glasajući za povlačenje podrške Corbynu, smatrajući da on ne može pobijediti na nacionalnim izborima, i otvarajući put za druge stranačke izbore u godinu dana.

Ipak, 67-godišnji političar ima snažnu podršku u bazi a anketa je pokazala da će oni koji su se nedavno pridružili Laburistima najvjerovatnije podržati njegovo čelništvo.

Kritičari tvrde da sve ogorčenija borba za čelništvo odvraća pažnju stranke u vremenu kada bi trebala insistirati na svojim prioritetima u pregovorima oko Brexita i osporiti poziciju nove premijerke Therese May.

XS
SM
MD
LG