Dostupni linkovi

Haradinaj za povlačenje sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom


Ramuš Haradinaj, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova
Ramuš Haradinaj, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocijenio je večeras da "nije dobro" da se Skupština Kosova "forsira" na usvajanje sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom i saopštio da je "najbolje" da se taj dokument povuče iz procedure.

"Nije dobro da se Skupština forsira usvajanje sporazuma... Tražimo dugoročno, održivo rješenje... Najbolje je da se taj sporazum povuče i da se mogućnost, ako je greška, da se to reši", kazao je Haradinaj Televiziji Crne Gore uoči sjednice Skupštine Kosova koja bi 1. septembra trebalo da se izjasni o sporazumu o razgraničenju.

Haradinaj je reako da protivnici sporazuma ne žele tenzije sa Crnom Gorom, a rekao je i da diplomate "koje forsiraju stvari, ne brinu o tome da li je on održiv, već (brinu) za svoje karijere".

Crna Gora i Kosovo su sporazum o razganičenju potpisali avgusta prošle godine u Beču.

Sporazum je potvrdila Crna Gora, ali ne i kosovska Skupština, jer se tome oštro protivi opozicija, u kojoj je i stranka Ramuša Haradinaja, koja smatra da je razgraničenjem Kosovo zakinuto za 8.000 hektara teritorije.

Na zahtjev bivše predsjednice Kosova Atifete Jahjage, međunarodna ekspertska grupa je marta ove godine utvrdila da je demarkacija izvršena prema međunarodnim standardima.

Za ratifikaciju sporazuma o medjudržavnoj granici s Crnom Gorom, neophodna je dvotrećinska većina u Skupštini Kosova.

Kosovska opozicija je u znak protivljenja izazvala niz incidenata u Prištini, kao i na granici Crne Gore na čiju je teritoriji postavila tablu sa natpisom "Republika Kosovo" i albansku zastavu. Podgorica je reagovala protestnom notom.

Priština je pod velikim pritiskom SAD i Evropske unije da ratifikuje sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom.

Usvajanje tog sporazuma je uslov EU Prištini za liberalizaciju viznog režima odnosno ukidanje viza za građane Kosova.

XS
SM
MD
LG