Dostupni linkovi

Vijeće za provođenje mira protiv referenduma u RS


„Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum najavljen za 25. septembar“, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC), nakon sjednice održane u Sarajevu.

„Ustavom BiH nedvojbeno je utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti obavezni da poštuju odluke institucija BiH. Predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi,“ kaže se u izjavi.

Upravni odbor PIC-a poziva institucije BiH da ovo pitanje riješe kroz ustanovljene zakonske procedure i postojeći ustavni okvir, te putem konstruktivnog dijaloga.

Takođe, Upravni odbor PIC-a poziva sve strane u BiH da se suzdrže od ishitrenih mjera i retorike koja vodi podjelama, što samo samo produbljuje negativnu političku atmosferu.

U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a žali zbog korištenja secesionističke retorike na svim stranama.

Ruska Federacija se nije ne pridružila ovoj izjavi, navodi se u saopštenju iz Ureda visokog predstavnika (OHR), što je ranije potvrdio ambasador Rusije, Petar Ivancov koji je novinarima saopštio da je Rusija izdvojila svoje mišljenje o tekstu zajedničke izjave ambasadora PIC-a o referendum u RS o Danu entiteta, 9. Januaru.

XS
SM
MD
LG