Dostupni linkovi

Kinezi žele izgraditi radarsku stanicu na Mjesecu


Zemlja i Mjesec
Zemlja i Mjesec

Kina pokušava da nađe način da izgradi radarsku stanicu na Mjesecu iz koje će ljudi pratiti našu planetu detaljnije od satelita. Eksperti tvrde da bi potencijalno ogromni troškovi projekta mogli prevagnuti u odnosu na benefite.

Tokom proteklih godina Kina je pokazala povećan interes u istraživanju Mjeseca i svemira sa svojim lunarnim roverom Jade Rabbitom i najvećim radijskim teleskopom.

Ovaj vladin projekat počeo je ranije ove godine i na njemu radi grupa naučnika koji su dobili 16 miliona jena što je oko 2,4 miliona dolara od Nacionalne fondacije za prirodne nauke Kine.

Postrojenje bi sadržavalo četvrti u kojima bi živjeli astronauti i snažnu radarsku antenu koja bi bila visoka 50 metara.

Glavni izazov biće kako savladati daljinu između Mjeseca i Zemlje koja je deset puta veća od udaljenosti najvišeg orbitirajućeg satelita od Zemlje.

Ova baza bi bila korištena za naučna istraživanja, odbrambeni nadgledanje, ali će proizvoditi snažnije i jasnije sike Zemlje.

Mikrotalasi koje bi emitovala radarska satnica mogli bi penetrirati u Zemljinu površinu što znači da nećemo samo gledati tlo već i ispod njega i ispod površine mora.

XS
SM
MD
LG