Dostupni linkovi

Zvizdić uputio pismo Milanoviću


Predsjedavajući vijeća ministara BiH Denis Zvizdić
Predsjedavajući vijeća ministara BiH Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je pismo Zoranu Milanoviću, lideru SDP-a, koji je u srijedu, tokom razgovora sa ratnim veteranima, uputio niz uvreda na račun Bosne i Hercegovine.

Zvizdić u pismu navodi da je bio više nego iznenađen Milanovićevim „neodmjerenim izjavama i nedoličnim komentarima“ kojima je negirao državnost Bosne i Hercegovine i vrijeđao i omalovažavo sve njene građane koji su ga, kako Zvizdić kaže, više puta srdačno i toplo ugostili.

„Da ste htjeli, a prilika je bilo bezbroj, mogli ste, posebno u periodu kada ste bili na funkciji premijera, vrlo kvalitetno sarađivati i komunicirati sa predstavnicima bosanskohercegovačkih institucija, ili barem sa građanima BiH i upoznati istinske vrijednosti Bosne i Hercegovine i svima poznate moralne i ljudske kvalitete ljudi na ovim prostorima: dobrotu, srdačnost, otvorenost i pronicljivost. Da ste to uradili ili da ste barem probali, siguran sam da bi i riječnik kojim bi govorili o divnoj državi Bosni i Hercegovini i njenim dobrim i vrijednim stanovnicima bio ljepši i primjereniji javnoj ličnosti i visokom političkom dužnosniku. Ovako je egocentričnost nadvladala logiku društvene, ekonomske i političke saradnje neophodne za prosperitet naše neraskidivo povezane regije" stoji u Zvizdićevom pismu Milanoviću.

Predsjedavjući Vijeća ministara još kaže: "Istovremeno ste, iskazujući ovakve i slične, krajnje neprimjerene izjave i stavove, neprihvatljive za evropske standarde političke komunikacije, u potpunosti odstupili od vrijednosti koje bi, kao neko ko pretendira da ima lidersku poziciju u Republici Hrvatskoj, a shodno tome i uvažavanje u regionu i EU, trebali baštiniti i promovirati. Vi od razumijevanja i solidarnosti idete ka aroganciji i omalovažavanju, od tekovina antifašizma ka ushićenju što vam je djed bio ustaša, od reformskih procesa ka licitiranju našim suverenitetom, od očekivane i tradicionalne podrške susjedima bavite se prizemnim insinuacijama i podmetanjima“, navodi se, između ostalog, u pismu predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH Denisa Zvizdića.

XS
SM
MD
LG