Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora: Opozicioni ministri ostaju vladi


Opozicioni ministri Milorad Vujović i Boris Marić u Skupštini, sa bivšim ministrom Petrom Ivanovićem

Opzicioni potpredsjednik Vlade Milorad Vujović, te ministri rada i socijalnog staranja i poljoprivrede i ruralnog razvoja, Boris Marić i Budimir Mugoša ostaće u Vladi izbornog povjerenja.

"Za svaku odluku potrebna je mudrost, potrebno je vrijeme i da odluka bude u interesu građana Crne Gore. Vodeći se tim principma i srcem, onako kako smo ušli u vladu, jednoglasno donijeli smo odluku da ostajemo u Vladi izbornog povjerenja", saopštio je na press konferenciji potpredsjednik Vlade, Milorad Vujović.

On je rekao da se građanima moraju polagati računi. Rekao je da bi standard bio drugačiji da su se odluke donile javno i transparentno.

Vujović je saopštio da je utvrđeno neracionalno korišćenje državne imovine i nenamjensko trošenje sredstava. Rekao je da će se danas nakon press konferencije sastati sa specijalnim tužiocem, kako bi mu predao dio dokumentacije koja se nalazi kod njega.

"Postoji indicija da je nezakonito vršena kontrola naplate poreskog duga 2012, 2013, 2014. godine kod velikih kompanija iz oblasti mobilne telefonije, kod nekih preduzeća koja su u većinskom privatnom vlasništvu i kod jedne banke", rekao je Vujović.

Istakao je da su imali fantastičnu saradnju "sa ljudima po dubini", i podsjetio da je ugovor sa kompanijom A2A bio okidač za preispitivanje odluku o ostanku u Vladi izbornog povjerenja.

Vujović je rekao da su političke partije na svojim sjednicama raspravljali o ostanku u vladi izbornog povjerenja. Podsjetio je da su Demos i SDP odlučili da ostanu u vladi, za razliku od Ure koja je napustila izvršnu vlast.

"Mi smo imali konsultacije sa svim predstavnicima političkih partija i tu je bio stav SDP-a i Demosa da nas trojica ostanemo u vlasti. Stav Ure je bio da sami odlučimo i Žarko Rakčević je rekao da nema ništa protiv da ostanemo. Smatramo da je bolje u ovom trenutku ostati", rekao je Vujović.

Istakao je da će se maksimalno angažovati kako bi još jače izvršili kontrolu tamo gdje budu mogli u dijelu nezakonite upotrebe državnih resursa do izbora.

Ministar rada i socijalnog staranja, Boris Marić, rekao je da odluka u ovom momentu jeste o ostanku, te da će u narednih 15 dana sačiniti analizu i detaljan izvještaj o dosadašnjem učinku.

"Nakon čega se može desiti opet preispitivanje statusa i u odnosu na neka dalja politička dešavanja.", rekao je Marić, uvjeren da su uradili solidan posao.

Zbog protivljenja sklapanja novog ugovora o vlasništvu u Elektroprivredi sa italijanskom kompanijom A2A, ranije su crnogorsku Vladu izbornog povjerenja, formiranu krajem maja, napustili predstavnici građanskog pokreta URA. Druge dvije opzicione grupacije koje učestvuju u vladi, Demos i SDP odlučile su da ostanu.

XS
SM
MD
LG