Dostupni linkovi

Nemačka: Neočekivan rast BDP u drugom kvartalu


Euro, ilustrativna fotografija
Euro, ilustrativna fotografija

Nemačka ekonomija porasla je za 0,4 odsto u drugom ovogodišnjem kvartalu, uglavnom zbog spoljne trgovine, konačan je podatak koji je danas objavio Savezni zavod za statistiku, Destatis.

"Nemačka ekonomija je nastavila da raste malo sporije" nego u prvom kvartalu, navodi se u saopštenju Destatisa, što potvrdjuje privremenu procenu korigovanu sezonskim varijacijama, koja je objavljena sredinom avgusta.

Usporavanje najveće privrede Evrope očekivalo se u drugom kvartalu, posle dinamičnog početka godine, s rastom od 0,7 odsto u prvom kvartalu. Rast u drugom kvartalu, medjutim. pozitivno je iznenadio analitičare koji su prognozirali rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od samo 0,2 odsto. Od aprila do juna, pozitivni impulsi uglavnom su bili iz spoljne trgovine, rekao je Destatis.

Po preliminarnim podacima, izvoz je u prvom kvartalu porastao za 1,2 odsto, a uvoz opao za 0,1 procenat. Medjutim, "mešoviti signali dolaze iz zemlje", saopštila je statistička služba. Dok je potrošnja stanovništva porasla za 0,2 odsto, a državna za 0,6, investicije su opale za 2,4 odsto u opremu, a za 1,6 odsto u izgradnju.

U poredjenju s pre godinu dana, Nemačka je u drugom kvartalu imala rast od 3,1 odsto, "povećanje kakvo nije vidjeno pet godina", istakao je danas Destatis.

Vlada i centralna Bundesbanka zvanično očekuju 1,7 odsto rasta, posle 1,5 odsto prošle godine. Po ekonomistima firme ING, "privatna potrošnja treba da ostane važan faktor rasta u svetlu niske inflacije, niske kamatne stope, niske nezaposlenosti i porasta zarada".

Oni kažu i da će, "bar kratkoročno, izbeglička krize nastaviti da podržava domaću tražnju", što je ilustrovano podacima o javnoj potrošnji u prethodnim kvartalima u te svrhe.

"Ahilova peta ekonomije ostaje nedostatak novih investicija" u Nemačkoj, kažu ekonomisti.

XS
SM
MD
LG