Dostupni linkovi

Lideri Italije, Francuske i Nemačke: Bezbednost prioritet Evrope


Fransoa Oland, Angela Merkel i Mateo Renci
Fransoa Oland, Angela Merkel i Mateo Renci

Premijer Italije Mateo Renci izjavio je danas da, posle odluke Velike Britanije da napusti EU, želi da "napiše poglavlje budućnosti" s fokusom na zajedničku odbranu, bezbednost i ekonomski rast, a posebno na problem nezaposlenosti mladih.

Renci je posle današnjeg sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom rekao da je unapredjenje bezbednosti i razmene obaveštajnih podataka "apsolutni prioritet" Evrope u borbi protiv nasilja islamističkih ekstremista.

Oland je posebno ukazao na potrebu za zajedničke evropske odbrambene napore posle napada u Francuskoj i drugim državama u Evropi.

Francuski predsednik je pozvao Evropljane i evropske lidere da se odupru nacionalističkim tendencijama posle referenduma Britanaca da napuste EU.

Oland je rekao da Evropa može da ima budućnost "jedinstva i kohezije", ali samo ako se EU i lideri država budu borili protiv dislokacije i egoizma.

Nemačka kancelarka je rekla da EU mora da produbi razmenu obaveštajnih podataka zbog borbe protiv pojačanih terorističkih pretnji.

"Poštujemo odluku Britanaca da napuste (EU), ali u isto vreme nas preostalih 27 želimo da pokažemo da smo usredsredjeni na stvaranje prosperitetne Evrope", dodala je Merkelova.

Lideri Italije, Francuske i Nemačke govorili su na konferenciji za novinare na italijanskom nosaču aviona "Garibaldi", koji učestvuje u spasilačkoj operaciji EU na Mediteranu.

Oni su prethodno danas na ostrvu Ventotene, kod Napulja, posetili grobnicu i odali počast Altijeriju Spineliju, koji se smatra jednim od osnivača Evropske unije, što je ocenjeno kao simbolični pokušaj da obnove evropski projekat posle odluke Velike Britanije da napusti EU.

Renci, Oland i Merkelova su stajali zajedno tišini, a potom su na mermernu grobnicu položili tri buketa plavog i žutog cveća, u bojama EU.

Spineli je bio antifašista koji je 1940-tih godina počeo pisanje "Ventotenskog manifesta", u kojem se poziva na ujedinjenja evropskih država u cilju prevazilaženja nacionalizma koji Evropu vodi u rat.

Renci je pozvao Olanda i Merkelovu na ostrvo Ventotene radi podsećanja na ideale zbog kojih je osnovana EU.

On je ostrvo Ventotene nazvao "kolevkom Evrope" i istakao njegovu istorijsku ulogu u trenutku kada Italija teži ka čvršćoj integraciji, posebno radi suzbijanja migrantskog talasa i smanjenja svog rekordnog javnog duga, navodi agencija AP.

XS
SM
MD
LG