Dostupni linkovi

Postavljena spomen ploča nestalim novinarima na Kosovu


Spomen ploča nestalim novinarima
Spomen ploča nestalim novinarima

Novinari na Kosovu danas su po peti put postavili spomen ploču nestalim kolegama Djuri Slavuju i Branku Pereniću koji su kidnapovani 18.avgusta 1998. godine na putu Velika Hoča - Zočište na novinarskom zadatku.

Sekretar Udrużenja novinara Srbije Ninoslav Brajović zatražio je danas da se formira komisija čiji bi jedini zadatak bio da se rasvetle okolnosti ubistava i nestanak novinara na Kosovu, i da u toj komisiji osim predstavnika medjunarodne i kosovske policije budu obavezno i predstavnici Udruženja novinara Srbije na Kosovu i predstavnici profesionalnog udruženja novinara Kosova.

Brajović je podsetio i na ubijene i kidnapovane novinare Aleksandra Simovića, Momira Stokuću, Bardila Ajetija, Bekima Kastratija, Marijana Melonašija, Ljubu Kneževića i Mila Huljevića.

EULEX-u, UNMIK-u, KFOR-u i Kosovskoj policiji sa skupa je poručeno da 18 godina slobode za kidnapere znači 18 godina kazne za žrtve i njihove familije i kolege.

Đuro Slavuj i Branko Perenić su oteti na novinarskom zadatku dok su išli da urade priču o otetim monasima u manastiru Zočište. Njihov automobil nikada nije pronađen i nije pokrenut nikakav postupak prema potencijalnim počiniocima. Slavuj i Perenić su bili novinari RTV Priština.

XS
SM
MD
LG