Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Preminula legendarna glumica Mira Stupica


Mira Stupica

Legendarna glumica Mira Stupica premunula je noćas u Beogradu u 93. godini. Prije samo dva dana slavna pozorišna diva proslavila je rođendan u krugu najbližih.

Rođena kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. u Gnjilanu, gdje su joj roditelji, profesori matematike, službovali u gimnaziji.

Njeni biografi bilježe da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dvije i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat - Bora Todorović, takođe glumački velikan.

Na scenama u Šapcu i Nišu, preko Narodnog i JDP-a, pa sve do teatara Pariza i Moskve, nizale su se uloge.

Igrala je u svim žanrovima, ali i od klasike do savremenog nacionalnog i inostranog repertoara. Bila je nezaboravna Petrunjela, Glorija, baronica Kasteli, Madam San Žen...

Više puta je ponavljala da je vrhunac glumačkog dara ostvarila upravo u režijama Bojana Stupice, tokom dvije decenije zajedničkog života na sceni i van nje.

Za sve čime je zadužila teatar i film nijesu je zaobišle najznačajnije nagrade i priznanja.

Dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete "Joakim Vujić", nagrada "Pavle Vuijsić", festivala "Dani Zorana Radmilovića"...

Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana "Bakonja fra Brne", početkom pedesetih godina prošlog vijeka, a potom igrala u filmovima "Jara gospoda", "U mreži", "Stojan Mutikaša", "Hanka", "Delije", "Krvava bajka", "Doručak sa đavolom", a u novom milenijumu i u "Sedam i po" i "Paradi".

Od velikog broja TV ostvarenja izdvaja se sigurno njena Kika Bibić iz "Bukvara", zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili.

Svoja životna iskustva, koja su bila satkana od profesionalnih uspjeha, tri braka (Mavid Popović, Bojan Stupica i Cvijetin Mijatović), ali velikih gubitaka, sabrala je u knjigu "Šaka soli", koja je imala nekoliko izdanja.

U javnosti se posljednji put pojavila u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

XS
SM
MD
LG