Dostupni linkovi

Maiziere za djelimičnu zabranu nošenja burki u Njemačkoj


Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere
Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere (Tomas de Mezijer) založio se za djelimičnu zabranu nošenja burki u jeku debate u zemlji o tom pitanju.

"Saglasili smo se da ne prihvatamo burke, da želimo da uvedemo zakonske odredbe da lice mora da se vidi na mjestima neophodnim za koegzistenciju našeg društva - za volanom, u javnim kancelarijama, školama, univerzitetima, javnim službama, sudnicama", rekao je Maiziere poslije sastanka sa regionalnim kolegama njegove konzervativne partije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da nošenje burki, što praktikuju neke žene muslimanske vjeroispovesti, predstavlja prepreku za integraciju.

"Sa mog stajališta, potpuno pokrivena žena u Njemačkoj jedva da ima ikakvu šansu da se integriše", rekla je Merkelova u intervjuu za medijsku grupu RND.

Neki članovi njene konzervativne stranke CDU su nedavno pozvali na zabranu nošenja burki i drugih vrsta odjeće koje prekrivaju čitavo tijelo.

Njemački ministar policije de Maiziere se još ranije usprotivio potpunoj zabrani, za koju ističe da je vjerovatno neće dozvoliti ni njemački Ustavni sud.

XS
SM
MD
LG