Dostupni linkovi

Priča se da je Kosovo zaljubljeno u Ameriku


Magistrala Boa Bajdena
Magistrala Boa Bajdena

Piše: Frud Bežan

Uoči posete potpredsednika SAD Džoa Bajdena Kosovu, na trideset pet kilometara dugoj magistrali osvanula je tabla sa imenom njegovog pokojnog sina Boa po kome je ovaj put i dobio ime.

Džozef Bo Bajden bio je pravnik i visoki oficir američke vojske koji je, kao predstavnik OEBS-a, pomagao u obuci tužilaca i sudija na Kosovu nakon okončanja rata 1999. godine. Bo je preminuo 2015. od posledica kancera na mozgu u 46-oj godini života.

Naklonost građana Kosova prema američkim zvaničnicima nadilazi, međutim, bliske veze koje se već dugo godina neguju sa porodicom Bajden.

Mnoge ulice u Prištini nose imena po bivšim predsednicima SAD i vojnim komandantima, zahvaljući kojima je tokom NATO kampanje 1999. godine zaustavljeno nasilje srpskih snaga na Kosovu i tako okončan rat. S druge strane, Vašington je bio i ostao ključni zagovornik nezavisnosti Kosova nakon otcepljenja od Srbije i proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Statua Bila Klintona

Tri i po metra visoka bronzana statua podignuta je u Prištini 2009. godine. Bivši predsednik SAD Bil Klinton slavi se na Kosovu kao heroj, dok ga u Srbiji doživljavaju kao "zlikovca" zbog zagovaranja NATO kampanje bombardovanja koja je primorala vojsku Jugoslavije na povlačenje iz tadašnje srpske pokrajine 1999. godine.

Spomenik prikazuje Klintona sa podignutom levom rukom, dok u desnoj drži dokument na kome piše "24. mart 1999. godine", što je dan kada je NATO počeo sa vazdušnim udarima.

Statua Bila Klintona u Prištini
Statua Bila Klintona u Prištini

Osim Prištine, više ulica u gradovima na Kosovu, uključujući i Prizren, nosi imena nekadašnjih američkih predsednika među kojima je i Vudro Vilson.

Klinton bulevar

Klintonova statua nalazi se u prometnom Bulevaru Bila Klintona u kosovskoj prestonici, gde prolaznici i dalje mogu da vide stambene zgrade sa ogromnim posterima ovog bivšeg zvaničnika.

Hilarina prodavnica

U istoj ulici nalazi se luksuzna prodavnica koja nosi ime po bivšoj prvoj dami i aktuelnoj predsedničkoj kandidatkinji demokrata Hilari Klinton.

Tu se može naći i odeća skrojena po uzoru na modele koje je u različitim prilikama nosila ova političarka.

Trgovina Hillary u Prištini
Trgovina Hillary u Prištini

Ulica Džordža Buša

Glavna ulica u Prištini nosi ime nekadašnjeg predsednika Džordža Buša u znak zahvalnosti njegovoj podršci kosovskoj nezavisnosti.

Prethodno se ova ulica zvala po Majci Terezi, katoličkoj časnoj sestri i misionarki. Njen spomenik i dalje se nalazi u ovoj prometnoj ulici zakrčenoj kafeima, barovima i prodavnicama.

Newborn spomenik

Ovaj spomenik otkriven je 17. februara 2008. godine na dan kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Ukrašena porukama i grafitima, kao glavna atrakcija za turiste i domaće stanovništvo, ova šarena skulptura koju čini engleska reč "NEWBORN" (novorođeni) nalazi se u neposrednoj blizini Ambasade SAD u Prištini. Američke zastave, inače, krase mnoge zgrade u centru Prištine.

Newborn spomenik
Newborn spomenik

Hotel "Viktorija"

Na vrhu hotela "Viktorija" u neposrednoj blizini glavne saobraćajnice u Prištini nalazi se kopija Kipa slobode. Osim toga nekoliko zgrada i ostalih hotela ukrašeni su drugim simbolima SAD uključujući i prepoznatljivog – beloglavog orla.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG