Dostupni linkovi

Bošnjaci traže da OHR spriječi referendum o Danu RS


Ramiz Salkić, potpredsjednik RS
Ramiz Salkić, potpredsjednik RS

Bošnjački predstavnici u vlasti Republike Srpske zatražili su danas da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko spriječi referendum o Danu Republike Srpske, koji je zakazan za 25.septembar.

"Neophodno je i važno da visoki predstavnik u BiH reaguje i da sankcioniše antidejtonsko, antiustavno i antimirovno djelovanje vlasti u entitetu RS", rekao Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda.

On je rekao da vjeruje da referendum o 9. januaru, Danu RS, ipak neće biti održan i da će se naći rešenje da se spriječi njegovo održavanje.

O tom pitanju danas su u Banjaluci razgovarali svi bošnjački predstavnici u vlasti RS i ocijenili da mir, stabilnost, stepen suživota, tolerancije i razumijevanja, koje je postignuto u prethodnih 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne smije biti ugrožen.

"Usvojili smo niz zaključaka s kojima ćemo upoznati relevantne institucije u BiH, prije svega, domaće, od kojih očekujemo snažnu i odlučnu reakciju na sprječavanju antidejtonskih i antiustavnih djelovanja, ali isto tako obavijestićemo i predstavnike međunarodnih organizacija i važnih ambasada u BiH, a prije svega Savjet za implementaciju mira u BiH i visokog predstavnika, koji imaju najveću odgovornost u ovom trenutku da spriječe radikalizaciju i eskalaciju prilika u BiH", rekao je Salkić.

On je rekao da je Ustavni sud BiH, koji je proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS, kategorija definisana Dejtonskim sporazum, kao i da se odluke provode, ne komentarišu.

Salkić je rekao da očekuje od nadležnih policijskih agencija, tužilaštava i sudova da rade svoj posao i da preduzmu korake u skladu s krivičnim zakonom koji tretira nesprovodjenje odluka Ustavnog suda BiH.

Sastanku bošnjačkih zvaničnika u RS prisustvovao je Sadik Ahmetović, potpredsednik SDA i poslanik u parlamentu BiH, koji je rekao da samo visoki predstavnik u BiH i premijer Srbije Aleksandar Vučić mogu spriječiti održavanje referenduma o Danu Republike Srpske.

"Oni koji ga mogu spriječiti pravno i politički treba to da urade, a to je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji ima ovlaštenja da može poništiti odluku Narodne skupštine RS i mislim Aleksandar Vučić, ukoliko su njegove izjave iskrene sa jučerašnjeg susreta sa Bajdenom kada je kazao da iskra može zapaliti region. Mislim da se ta iskra pali 25. septembra i evo prilike za gospodina Vučiča da svoju iskrenost pokaze i da svojim političkim autoritetom koji ima nad Miloradom Dodikom spriječi referendum u RS“, rekao je Ahmetović.

XS
SM
MD
LG