Dostupni linkovi

SAD: Dogovor s Moskvom neće ugroziti upotreba iranskih baza


Ruski bombarder Tupolev Tu-22M3 poleteo je iz Irana i bombardovao nepoznate lokacije u Siriji, 16. avgust 2016.
Ruski bombarder Tupolev Tu-22M3 poleteo je iz Irana i bombardovao nepoznate lokacije u Siriji, 16. avgust 2016.

Rusko korišćenje baza u Iranu neće nužno sprečiti SAD da postignu dogovor sa Moskvom o saradnji u borbi protiv Islamske države u Siriji, izjavio je danas portparol američkog Stejt departmenta Mark Toner.

On je, međutim, rekao da "još nismo stigli" do sporazuma o saradnji i istakao da je Moskva nastavila da vrši napade na umerene sirisjke snage, koje podržavaju SAD.

Portparol Stejt departmenta ocenio je da je rusko korišćenje iranske vazdušne baze za izvođenje vojnih napada u Siriji "nesrećno, ali ne i iznenađujuće" i poručio da Vašington još procenjuje nivo saradnje izmađu Rusije i Irana, prenosi Rojters.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su ratni avioni poleteli iz baze u Iranu i krenuli ka ciljevima takozvane Islamske države u Siriji.

U saopštenju se ističe veliki napredak u borbama protiv sunitske militantne grupe i dodaje da do danas Rusija nikada nije koristila vojne kapacitete van Sirije za operacije u arapskoj zemlji.

Rusija i Iran su ojačali svoje veze u poslednjih nekoliko meseci, nakon što je Rusija ukinula većinu sankcija uvedenih Iranu.

XS
SM
MD
LG