Dostupni linkovi

Njemačka uvodi nove sigurnosne mjere


Ilustracija
Ilustracija

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere predstavio je u četvrtak niz sigurnosnih mjera koje bi trebale povećati sigurnost građana od terorističkih napada, uključuju i mogućnost oduzimanja njemačkog državljanstva i protjerivanje osoba koje su se borile u redovima islamista.

"Nama je hitno potrebno uvođenje ubrzanog postupka protjerivanja osoba koje su se ogriješile o zakon ili od kojih prijeti opasnost", rekao je De Maiziere (kršćansko-demokratska unija CDU).

On je najavo mjeru koja bi omogućila oduzimanje državljanstva osobama koje su se borile u redovima terorističkih skupina.

U svrhu lakšeg protjerivanja stranaca za koje ne postoji zakonska osnova ostanka u Njemačkoj, De Maiziere je najavio čitav niz mjera koje bi uklonile dosadašnje razloge otežanog protjerivanja. Između ostalog se planira promjena tzv. trpnog boravišnog statusa (Duldung) koji se dodjeljuje osobama koje u načelu ne bi smjele boraviti u Njemačkoj, ali se zbog raznih razloga, uglavnom humanitarne prirode, njihovo protjerivanje odgađa.

"Ubuduće će odgoda protjerivanja biti svedena na najmanju moguću mjeru, a za to vrijeme će biti smanjene i socijalne povlastice", rekao je De Maiziere reagirajući tako na kritike dijela javnosti posljednjih tjedana da država postupa preblago prema osobama koje nemaju pravo boravka u Njemačkoj a kojih je prema nekim procjenama oko 30.000.

XS
SM
MD
LG