Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kurc: Prekinuti pregovore EU sa Turskom


Sebastijan Kurc

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio je prekid pristupnih pregovora EU sa Turskom, ocenjujući da se i sporazum o izbeglicama sa tom zemljom nalazi pred propašću.

"Sporazum sa Turskom neće biti održiv", rekao je Kurc u petak uveče za državnu televiziju ORF.

On je naveo da EU mora da ispuni svoje zadatke i ostane nezavisna od Turske, kao i da ne sme da bude u situaciji da Ankara može da je ucenjuje.

Prema njegovim rečima kraj pregovora Brisela i Ankare je zbog toga koristan, jer se Turska poslednjih godina razvojem stalno udaljivala od Evrope i posebno poslednjih nedelja bila suočena sa sve dramatičnijim razvojem.

Kurc smatra da, pošto Turska ne ispunjava potrebne kriterijume nije moguća vizna liberalizacija, zbog čega će sporazum o izbeglicama propasti.

Istovremeno se zalaže za uspostavljanje "pravih kontakata sa Turskom, izvan mogućeg članstva u EU", kao i pojačanu zaštitu spoljnih granica EU.

"Ako u tome ne uspemo, bićemo slabi i ranjivi u razgovorima sa Turskom", poručuje Kurc.

Kurc je u petak uveče pozvao ambasadora Turske u Austriji Hasana Gegisa u Ministarstvo spoljnih poslova kako bi protestovao zbog izjave njegovog turskog kolege Mevluta Čavušoglua da je Austrija "centar radikalnog rasizma", kao i izjave ministra za evropska pitanja Omera Čelika koji je austrjskog kancelara Kristijana Kerna poredio sa ekstremnim desničarima.

XS
SM
MD
LG