Dostupni linkovi

Prijava protiv "Informera" i "Pinka": Šta će reći država?


Naslovna strana tabloida "Informer" u kojem je objavljen sporni tekst
Naslovna strana tabloida "Informer" u kojem je objavljen sporni tekst

Grupa novinara, aktivista i javnih ličnosti predala je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv glavnog urednika dnevnog lista “Informer” Dragana Vučićevića, glavnog urednika TV Pink Željka Mitrovića, predsednika Srpskog sabora "Zavetnici" Stefana Stamenkovskog i glavnog urednika dnevnog lista “Pravda” Igora Marinkovića.

Povod su tekstovi tih medija u kojima su tužitelji etiketirani kao plaćenici, izdajnici i zaverenici, a namera im je da čuju šta o tome sada ima da kaže država.

“Cilj nije da se kazne osobe i mediji navedeni u prijavi, već da se vidi stav države o tome što svaki čovek bez dokaza može biti optužen da je izdajnik, zaverenik i strani plaćenik”, osnovni je motiv za podnošenje krivične prijave koju potpisuju predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, glumci Sergej i Branislav Trifunović, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, novinarke Tamara Skroza i Antonela Riha i direktor "Slavko Ćuruvija fondacije" Ilir Gaši.

Ilir Gaši, Tamara Skrozza, Vukašin Obradović i Antonela Riha
Ilir Gaši, Tamara Skrozza, Vukašin Obradović i Antonela Riha

Svi oni su, uz mnoge druge, česta tema tabloida i tv stanica bliskih vlasti.

U listu “Informer” su na primer, uz tekst “Ubijanje Vučića” objavljenom 9. juna, u kome se navodi da ambasadori EU i SAD radikalizuju proteste "Ne damo Beograd" i "Podrži RTV", objavljena i imena i fotografije navodnih zaverenika - ambasadora, glumaca, novinara, nevladinih aktivista, kontrolora državnih institucija...

“Bez obzira što se u krivičnoj prijave navode konkretni mediji i lica protiv kojih je podneta, mi zapravo želimo da kroz ovu krivičnu prijavu čujemo stav države prema mogućnosti da svako od nas, svako od vas bude optužen da je zaverenik, izdajnik i strani plaćenik”, rekao je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, nakon što je prijava predata na pisarnici Višeg javnog tužilaštva.

Njena dalja sudbina, dodaje, pokazaće da li živimo u pravnoj državi u kojoj postoje institucije.

Vukašin Obradović o prijavi protiv 'Informera' i 'Pinka'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

“Ili živimo u društvu u kome je sve dozovoljeno, u kome je moguće svakome staviti krst na glavu, u kome je moguće iznositi neargumentovane optužbe sa najtežim mogućim posledicama koje mogu imati po određene osobe, a da nema nikakvih sankcija”.

U saopštenju izdatom nakon podnošenja prijave, navodi da se da je to učinjeno u “ime svih onih kojima se svakodnevno stavlja meta na čelo, koji se bezočno klevetaju i optužuju za najteža krivična dela, samo zbog toga što su se usudili da rade svoj posao ili iznesu kritički stav o stanju u društvu i državi”.

“Danas smo ovde, zato što se ne plašimo i zato što ne želimo da živimo u državi kojom vlada strah i u kojoj se strahom vlada”, stoji u saopštenju više javnih ličnosti.

“Mislim da ovakve situacije jako zabrinjavaju”, kaže kratko jedan od potpisnika, Ilir Gaši.

Gaši o tužbi protiv "Informera" i "Pinka"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:05 0:00

“Ovo naravno nije prva situacija ovakve vrste, a plašimo se da nije ni poslednja. Država mora da zauzme aktivniji stav o tome i da pokaže da takve stvari ne mogu da prođu”, dodaje Gaši.

Uz prisustvo advokata, prijava je i formalno podneta, a “na državi je sada da kaže svoju reč”, navode potpisnici saopštenja i tužbe.

Ispred Palate pravde Srbije, nije se pojavio niko od imenovanih u tužbi. Međutim, da su ipak zainteresovani pokazuje da su događaj pratili novinari nekih od medija navedenih u tužbi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG