Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovski novinari zatražili smjenu turske ambasadorice na Kosovu


Ilustrativna fotografija

Asocijacija novinara Kosova je zahtjev turske vlade za hapšenje kosovskog novinara i urednika portala Gazeta Expres, Berat Bužalja nazvala skandaloznim, te je zatražila odlazak turske ambasadorice, Kivildjim Kilić sa Kosova.

Asocijacija novinara oštro je osudila zahtjev turske vlade podnijet preko ambasade Turske na Kosovu da se uhapsi i kazni kosovski novinar.

“Smatramo da je ovaj zahtjev težak prekršaj ambasade Turske”, navodi se u saopštenju.

Asocijacija podsjeća da novinari na Kosovu imaju pravo na slobodu govora koju niko ne smije da dovede u pitanje, jer je to pravo garantovano zakonima i Ustavom.

Od turske ambasade je zatraženo da što prije zatraži izvinjenje zbog ovog “skandaloznog djelovanja”, navodi se u saopštenju.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova, Valjon Murtezaj, izjavio je za RSE povodom zahtjeva turske ambasade, da se na Kosovu djeluje na osnovu zakona u zemlji.

"Na Kosovu se djeluje na osnovu kosovskih zakona koji su demokratski", kazao je on, dodajući da su vrata ministarstva otvorena za komunikaciju sa stranim zemljama.

Novinar i urednik portala Gazeta Expreš, Berat Bužalja, poznat po satiričnim objavama, na Facebook-u je u noći kada se odvijao vojni udar, pozvao građane Kosova koji ljetuju u Turskoj da se pridruže vojsci.

XS
SM
MD
LG