Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hina: Hrvatska protestovala zbog izjava Beograda o Stepincu


Zagreb, ilustrativna fotografija

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je danas protestnu notu Srbiji zbog "neprihvatljivih izjava" srpskih zvaničnika o poništenju presude kardinalu Alojziju Stepincu, objavila je agencija Hina, pozivajući se na izvore iz tog ministarstva.

Zagrebački sud poništio je u petak presudu Stepincu kojom su ga bivše komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora zbog saradnje sa ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, podseća Hina.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da Hrvatska time "zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi, iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama bez podrške civilizovanog, anifašističkog i antinacionalnog dela čovecanstva", a srpski premijer Aleksandar Vučić nazvao je Stepinca "jednim od ključnih ideologa najgore nacističke vlasti na evropskom tlu".

Hrvatsko Ministarstvo smatra da se tim izjavama na neprimeren i revizionistički način ocenjuju Hrvatska i delovanje njenih institucija, što predstavlja direktno mešanje u unutrašnja pitanja susedne zemlje, saznaje Hina.

Izražavajući najoštriji protest, u Ministarstvu ističu da takva retorika podstiče raspirivanje netrpeljivosti između dva naroda i udaljava Srbiju od prihvatanja evropskih vrednosti i priključenja evropskoj porodici.

Hrvatsko ministarstvo poziva vršioce državnih dužnosti u Srbiji da svoj diskurs usmere ka jačanju dobrosusedskih odnosa i da se umesto tendencioznih verbalnih obračuna prožetih neistinama, istorijskim revizijama i klevetama posvete racionalnom dijalogu o svim pitanjima važnim za odnose dvaju zemalja, saznaje Hina u ministarstvu.

XS
SM
MD
LG