Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priština: Iranac optužen za terorizam i pranje novca


Priština

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu ispred Osnovnog suda u Prištini protiv iranskog državljanina, H.A.B. zbog krivična dela iz Zakona o sprečavanju pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma.

Na osnovu optužnice, tokom 2014. i 2015., na žiro računu NVO „Kur’an“, čiji je direktor optuženi, deponovane su mnoge donacije a bez prethodnog odobrenja Finansijske obaveštajne službe, što je predviđeno zakonom.

Takođe, isti je 2014. lažno prijavio ovoj jedinici da će pimiti jednu donaciju iz Kuvajta, dok su novčana sredstva prebačena iz Kine.

Osim toga, na osnovu optužnice, H.A.B. nije sačuvao sve žiro račune koje bi dokazale prihode i potrošnju nvo “Kur’an”. Od 2005. do 2015. Primljene su donacije od preko pola miliona eura, a povučeno je preko 800 hiljada eura, 291.970 eura više nego što je donirano, a što nije prijavljeno.

Tužilaštvo traži od suda da optuženog proglasi krivim, da mu prekine delovanje, konfiskuje 30 hiljada eura, i da ga protera sa Kosova.

Kao rezultat istrage ovog slučaja, Ministarstvo javne administracije je suspendovalo rad pet nevladinih organizacija “Kur’an”, “Ibni Sina”, “Sunčani breg (Bregu i Diellit)”, “Nisa” i “Ehli Bejti”.

XS
SM
MD
LG